Leta i den här bloggen

söndag 9 juni 2013

Ansiktet i fönstret

Detta är en berättelse från en privatperson ur veckotidningen Kvällsstunden (finns kvar än idag) tidigare fasta avdelning "Från det övernaturligas värld". Berättaren, som kallar sig för Bertil, skriver om en tidig morgon då han var åtta år.

/Markus

Julförberedelserna hade börjat, och husets folk gick upp tidigt för att arbeta, som man gjorde gammalt tillbaks. Det var dags för julbaket, och Bertils mamma hade gått upp redan vid 3-tiden på morgonen för att förbereda arbetet med degen, och även hans äldre syster hade stigit upp. Ivrig som åttaåringar är, ville även Bertil stiga upp och liksom de vuxna dricka kaffe. Så fick han sitt kaffe och satte sig vid fönsterbordet för att dricka det. 

Decembernatten låg mörk och kall utanför, och man kunde inte se särskilt långt bort utanför rutan. När så Bertil satt där och drack kaffe fick han plötsligt se en välbekant gestalt utanför fönstret. Det var farbror Lars, en fiskargubbe som bodde i närheten med sin hustru Beata. Men hans ögon såg oändligt vemodiga, sorgsna och resignerade ut. Även åttaåringen förstod att det var något konstigt när farbror Lars kom gående denna tidiga timme, och Bertil ropade på sin mamma, som blev upprörd och började tala om att något "måste ha hänt" eftersom Lars kom så dags på morgonen, tio över fyra. Men när mamman öppnade dörren för att släppa in fiskargubben, fanns ingen där. 

Bertil fick sig en skrapa för att han ljugit, och hans försäkran att han faktiskt sett Lars föll inte i god jord. Dagen grydde och så småningom fick man åter besök. Det var nu fiskargumman Beata som kom för att berätta att hennes man avlidit tidigt på morgonen, tio över fyra hade han somnat in. Bertils mamma såg på sin son och sa "då såg du nog ändå något i natt". 

/Bertil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar