Leta i den här bloggen

tisdag 14 maj 2013

Karlbergs slott

Bilden kommer från Skarn.se*
Karlberg har fått sitt namn efter riksamiralen Karl Karlsson Gyllenhielm, Gustav II Adolfs halvbror, som på 1620-talet köpte tre byar som han slog ihop till ett gods. 1634 lät han inleda bygget av slottet.
Den kungliga familjen bodde ofta på Karlberg, speciellt sommartid. Karl XI:s hustru, drottning Ulrika Eleonora d.ä., startade ett barnhem med tillhörande väveri på Karlbergs slott och hennes egen son Karl XII växte till stor del upp på slottet.

Slottet var kungligt lustslott, vilket skulle kunna beskrivas som ett sommarhus för blåblodiga, ända fram till 1792 då Gustav III bildade Kungliga krigsakademien på Karlberg.
Ulrika Eleonora d.ä 

Ulrika Eleonora d.ä var dotter till Fredrik III av Danmark, gift med Karl XI och således mor till Karl XII. Hon levde mellan åren 1656-93 och när hon gick bort efter en efter en längre sjukdom, avled på Karlberg den 26 juli 1693 sägs en märklig händelse ha inträffat. Händelsen utspelades medan drottningen stod lik på Karlbergs slott och hennes väninna, grevinnan Maria Elisabeth Lillie, född Stenbock, låg svårt sjuk i sitt hem i Stockholm.

Natten då händelsen inträffade vaktades det kungliga liket av en kapten Stormcrantz vid Kungliga gardet. Plötsligt kom en sorgvagn från hovet rullande. Brinnande facklor var fästade vid sidan av vagnen som drogs av tre par hästar. Vakterna utanför slottet rapporterade vagnens ankomst till kapten Stormcrantz, som kom ut på slottstrappan för att ta emot gästen. Det visade sig vara Grevinnan Lillie, vilket förvånade kaptenen då hon ju låg sjuk och inte troddes vara i skick för att åka på några resor. Kaptenen tog grevinnan i handen och tyckte att den kändes aningen svampig. Han eskorterade henne uppför slottstrappan och visade henne in i det rum där drottningens lik stod. Själv stannade han utanför.

Karlbergs slott på 1690-talet.

När grevinnan dröjde kvar ovanligt länge så undrade han vad som egentligen försegick där inne. Han fick då för sig att kika genom nyckelhålet, ett tilltag han genast ångrade då han såg grevinnan och den döda drottningen stå och samtala vid fönstret. Kaptenen blev så förskräckt att han började spotta blod, och inte blev det bättre av att grevinnan Lillie inte återvände ur rummet utan försvann i tomma intet jämte såväl hästar som vagn med facklor. Dagen därpå rapporterade kapten Stormcrantz det inträffade till kungen som genast gav order om att historien inte fick föras vidare. Grevinnan hade hela tiden befunnit sig svårt sjuk i hemmet och avled endast några veckor senare. Även kapten Stormcrantz dog, bara några dagar efter händelsen.

Bilden kommer från Skarn.se*
I bottenvåningen av det ursprungliga slottets västra sjöflygel finns bland annat administrationslokaler som normalt är avspärrade för besökande. I ett av rummen här hänger en trumma som sägs ha hämtats från det blodiga slagfältet vid Poltava, en trumma vars trumslagare sedan länge är död, men inte mindre närvarande för det. Anställda vid slottet berättar om hur det gamla trumskinnet knarrat och knäppt när de suttit ensamma på småtimmarna för att sammanställa rapporter och statistik. De har även känt en oförklarlig närvaro trots att rummet varit klart upplyst och ingen levande varelse där. Fenomenet med karolinertrumman har försökts förklaras med att skinnet dragits ut eller ihop till följd av växlingar i temperatur eller luftfuktighet, men det är en sak att sitta i forskarmiljö och presentera teorier, och en helt annan att nattetid befinna sig ensam med en död karolin. En vandringssägen som existerar i de flesta länder är den om trumman eller trumpeten som självmant varnar när landet är i fara, och självfallet har den även knutits till trumman på Karlberg.

/Markus

Skarn.se är en sida som liksom min blogg tar upp spökerier och andra läskigheter.

Artiklarna på Skarn bygger i huvudsak på material från Stockholms stadsarkiv (Glömda mord och brott), samt Nordiska museets folkminnesarkiv, Folkminnesarkivet i Uppsala, och intervjuer med inblandade (Hemsökta Stockholm). Petter Inedahl är journalist och författare. Han har jobbat bland annat på affärsmagasinet Dagens Ledare, nättidningen Dagens Företag, kriminalmagasinet Skurk, och är medarbetare i nättidningen Paragraf. Dessutom är han en av författarna till boken och bloggen Den Bruna Maten.

5 kommentarer:

  1. Är det någon som känner till vilket rum Ulrika Eleonora låg på "lit de parade" i.

    SvaraRadera
  2. Tackar var har du hittat uppgiften?

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för utförlig beskrivning av slottet

    SvaraRadera