Leta i den här bloggen

måndag 22 april 2013

Evil Dead

Necronomiconexmortis. The Book of the Dead.
 Bound in human flesh and inked in blood,
 this ancient Samarian text contained bizarre burial rights,
 funeral incantations,
and demon resurrection passages,
 it was never meant for the world of the living...

Jag har tidigare pratat om hur demoner idag har blivit en typ av spöken istället för två skillda saker, det märker man när man ser skräckfilmer som kommit under det senaste decenniet där spöket visar sig vara en demon. Varför jag återigen tjatar om detta är för att jag fullkomligt dyrkar Evil Dead-filmerna och är glad att den kommande nyinspelningen av första filmen har fått bra betyg, något som många har tvivlat på att den skulle få. Längtar till den kommer på bio! För er som är helt ovetande om vad Evil Dead-filmerna handlar om så ska jag nu berätta kort om dessa tre filmer.

Evil Dead (1981)

Filmen handlar om fem ungdomar som åker till en gammal stuga i skogen mitt ute i "ingenstans". Kort efter sin ankomst råkar de komma över en märklig bok, Naturon Demonto, och en bandinspelning av en professor som läser ur boken. När de spelar upp bandet väcks demoner i skogen som attackerar ungdomarna en efter en...

Regissör till filmen är Sam Raimi (Spiderman-trilogin) och filmen, som var hans första långfilm, gjorde honom omgående till ett tungt namn i skräckfilmsgenren. I huvudrollen ser vi Sam Raimis kompis från gymnasiet Bruce Campbell som också han fick sitt genombrott genom denna trilogi.


Evil Dead II: Dead by Dawn (1987)

Uppföljaren är egentligen lite mer av en nyinspelning av första filmen fast med lite annorlunda story. Ash (den enda av karaktärerna som är med i alla tre filmerna) och hans flickvän Linda åker till en, som de tror, övergiven stuga i skogen. I stugan hittar Ash en bandsspelare på vilken stugans tidigare ägare har spelat in sin uppläsning av Necronomicon Ex-Mortis - de dödas bok. Bandet väcker onda demoner till liv i skogen...

Denna film skiljer sig från den första med att den inte är en renodlad skräck/splatterfilm, utan har en betydligt mer humoristisk prägel.


Army of Darknessäven kallad Evil Dead 3: Army of Darkness (1992)

Denna film tar vid där Evil Dead II slutar, dvs att Ash har åkt tillbaka till medeltiden, där han blir tillfångatagen av lord Arthur, som tror att han är en av Henry den rödes män. Efter att ha dödat en demon blir han emellertid frisläppt och hyllad som "hjälten som ska befria landet från de döda". Ash, som inte har någon tanke på att bli hjälte, beger sig ut för att leta rätt på Necronomicon, boken som ska innehålla trollformeln han behöver för att ta sig hem.

Att den tredje delen i denna serie skulle komma att bli en matiné-äventyr-skräck-komedi låter kanske lite otroligt, åtminstone när man ser första filmen, men blir det inte bara trams pga detta? Absolut inte! Denna film är klockren! Det är genom denna film och Evil Dead II som Bruce Campbell har kommit att bli en av de främsta skräckfilms-ikonerna med alla sina tuffa citat som "Groovy" och "This... is my boomstick!". Se detta klipp från filmen där han precis lyckats ta sig upp hur en demonfylld håla som Lord Arthur har tvingat ner honom i, är inte detta ren och skär awesomeness så vet jag inte vad:


Nyinspelningen av Evil Dead har sverigepremiär 10:e maj 2013 och är denna gång regisserad av en Fede Alvarez och även i denna film åker ett gäng ungdomar ut till en stuga i skogen, men nu är inte Ash med, vilket är skönt då det vore hemskt för oss fans att se en annan skådis som denna sköna karaktär.

I filmen möter vi istället Mia, en ung kvinna som kämpar med missbruksproblem, beger sig till en avlägsen stuga i skogen tillsammans med sin bror och en grupp vänner. Där hittar de en mycket gammal bok och råkar av misstag väcka upp demoniska krafter.

Häng med och se den på bio!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar