Leta i den här bloggen

tisdag 12 mars 2013

Skanskvarn

I den kungliga huvudstaden finns det mycket att beskåda, men att det där finns en väderkvarn hade jag ingen aning om.

Skanskvarn är en gammal kvarn av holländsk typ som ligger i Årsta, 200 meter norr om Gullmarsplan i Stockholm. Kvarnen är ursprungligen från 1850 och kallades då Nedre Skanskvarnen. Den flyttades till sin nuvarande plats 1859. Kvarnrörelsen lades ner 1882. 1930 beslutade Stockholms stad att Skanskvarn skulle kulturskyddas, restaureras, bli restaurang och därmed återknytas till platsens traditioner. Parallellt med kvarnrörelsen har här funnits krog ända sedan 1762.

Personalen på Skanskvarn är inte helt bekväma med att vara kvar ensam där på kvällen. På övervåningen har det hörts steg, frasande av långa kjolar och släpande ljud som av mjölsäckar. Spöket sägs heta Linda och som var en kraftfull och storvuxen mjölnarhustru på 1800-talet. En dag råkade hon tappa en 300 kilossäck på sin man som dog omedelbart. Sen dess går Linda igen i de övre våningarna och sörjer sin make, men hon är ett snällt spöke som inte vill någon människa något illa.

/Markus

2 kommentarer:

  1. Åker förbi den med tunnelbana varje dag, kusligt!

    SvaraRadera
  2. Jag guidar återkommande, en gång i månaden året runt, till Skanskvarn där jag bl a berättar om mjölnarhustrun, som spökar. Flammande ljus har nattetid synts i gluggarna uppe i kvarnen, och bidrar till rädslan att gå upp i kvarnen på natten. Det kan vara så att Linda med avsikt "tappade" mjölsäcken, för att hon var riktigt less på sin gubbe - och med det på sitt samvete får hon aldrig komma till ro.

    SvaraRadera