Leta i den här bloggen

lördag 9 mars 2013

Sanningen bakom "Hands Resist Him"

I augusti 2011 gjorde jag ett inlägg om hemsökta porträtt och tavlor och nämnde då en tavla som har kommit att bli ett känt internetfenomen efter att ha hamnat på eBay i februari 2000 med titeln "Haunted Painting" med följande information:
The Hands Resist Him

”När vi först fick denna tavla tyckte vi den var väldigt fin. Den hade hittats övergiven bakom ett gammalt bryggeri, och vi undrade varför en till synes vacker målning lämnats på det sättet (idag undrar vi inte längre!). En morgon berättade vår 4,5-åriga dotter att barnen på tavlan bråkade med varandra om nätterna, och till och med kunde stiga ut ur tavlan. Jag är inte en sån som tror på UFO’n, men min make blev ganska upprörd. Till min stora förtjusning satte han upp en rörelseaktiverad kamera i vår dotters rum, för att spela in vad som egentligen hände. Efter tre nätter hade vi fått ett antal foton. Vi kunde klart och tydligt se hur pojken på tavlan verkade stiga ut ur tavlan, in i rummet. Vi beslöt oss för att tavlan måste bort. Det är upp till er att avgöra vad ni tror om saken.”
The Hands Resist Him målades av Bill Stoneham (f.1947) 1972. Stoneham är en mångsysslande konstnär som har arbetat med spelfilm, TV-spels-illustrationer, oljemålning och poesi m.m. Stoneham bor i Oakland, Kalifornien, med sin fru och målar surrealistiska dukar, samt skapa digitala illustrationer.

När han målade tavlan använde han ett gammalt foto av mig själv vid fem års ålder. Händerna symboliserar "andra liv". Glasdörren symboliserar den tunna linjen mellan vaken och drömmande. Flickan/docka föreställer en följeslagare, eller en guide genom denna sfär.

Sedan hans tavla auktioneras ut på eBay i 2000 så finns den pga detta med i olika böcker, artiklar och andra medier. När tavlan kunde ses på internet så var det en del människor som hävdade att bara att titta på bilder av målningen fick dem att känna sig sjuka eller att de då fick vara med om obehagliga upplevelser.


Resistance at the Threshold 2004
Threshold of Revelation 2012
En person som såg berättelsen om den ursprungliga målningen kontaktade Stoneham och bad om att få beställa en uppföljare till målningen. Stoneham accepterade och målade 2004 en uppföljare som heter Resistance at the Threshold. Uppföljaren skildrar samma budskap, men 40 + år senare. Ytterligare en uppföljare kom 2012 med titeln Threshold of Revelation.

 Sedan populariteten med den "hemsökta" målningen så förändrades Stonehams liv på många sätt. Det inspirerade honom att starta sin egen webbsida och börja måla igen för första gången på mer än tio år. Stoneham tycker själv att de starka reaktionerna på hans måleri, även om inte var vad han hade tänkt sig, var smickrande.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar