Leta i den här bloggen

torsdag 7 mars 2013

Hemsökta familjen Smurl

Jeffrey DeMunn som Jack Smurl
I förra inlägget skrev jag om ett fall som kom att bli till en film som kommer på vita duken i sommar.I detta inlägg kommer det handla om ett annat känt fall av hemsökta hus i USA som blivit film och liksom i fallet hemma hos familjen Perron så kom paret Warren att undersöka familjen Smurls hemsökta bostad. Familjen Smurls berättelse blev till TV-filmen The Haunted (Okänd makt i Sverige) 1991. Längst ner i inlägget finns filmen i sin helhel från youtube. Kanske känner ni igen killen som spelar Jack Smurl, dvs Jeffrey DeMunn som spelade Dale Horvath i The Walking Dead.

Ett nyare foto på huset.
Efter att orkanen Agnes, 1972, skapade svåra översvämningar på flera platser i nordöstra Pennsylvania var det många familjer som blev bostadslösa. En av dessa familjer var familjen Smurl som tvingades lämna sitt hem i staden Wilkes-Barre för ett nytt hem i West Pittston, huset var ett sk "duplex" vilket är ett ord som används för en viss typ av bostad som är vanligt förekommande i USA. Det kan handla om både lägenhetshus och vanliga hus, men oftast menar man hus som är uppdelat i två delar med två olika ingångar, separerat med en gemensam vägg.

Huset som var byggt 1896 köptes 1973 av John och Mary Smurl som kom att bo i den högra halvan, i den vänstra flyttade deras son Jack in med sin familj, frun Janet och deras döttrar Dawn och Heather.

Som ni förstår så var familjen en nära, kärleksfull familj. Både Jack och Janet hade vuxit upp i området, och de hade inga problem att dela huset med Jacks föräldrar. 

Under de första 18 månaderna var allting frid och fröjd, men så började märkliga saker att inträffa. I januari 1974 uppkom en underlig fläck på en ny matta, Jacks tv fattade plötsligt eld, vattenledningar läckte, även efter de hade blivit reparerade. Nya handfat och badkar hittades repiga, som om ett vilddjur hade klöst på dem. Även nymålade väggar hade fått märkliga repor på sig. Under 1975 såg äldsta dotter Dawn vid flera tillfällen svävande personer i sitt sovrum.

Det var först 1977 som hela familjen medgav att deras hus förmodligen var hemsökt. Toaletter spolades utan att någon använde dem, fotsteg hördes ständigt i trappan, lådor öppnades och stängdes för egen maskin, radioapparater sökte frekvenser trots att de var avstängda och tomma gungstolar skulle mystiskt gunga och knaka som om någon faktiskt satt i dem. Snart skulle även obehagliga lukter kännas runt om i huset. Vid flera tillfällen kände Jack hur en osynlig hand smekte honom på ett aningen förförande sätt...

Vid det här laget hade familjen Smurls utökats med två, tvillingar Shannon och Carin. Familjen kände sig allt mer frustrerad och trött av de ökande fenomenen.

Under 1985 kom det som började som irriterande störningar att övergå till skrämmande upplevelser. Det var  ofta iskallt i hela huset. John och Mary hörde gräl från Jack och Janet sida av huset, det handlade om mycket  obscena och otrevliga ord som de de visste att Jack och Janet aldrig använde. När de frågade dem om de hade grälat så blev svaret såklart nej... I februari 1985 hörde Janet någon säga hennes namn när hon var i källaren och tvättade. Hon såg sig om... Hon var ensam i källaren...

Två dagar senare uppkom återigen iskallt kyla i huset. Denna gång uppenbarade sig en spöklik gestalt för Janet när hon befann sig i köket. Den var svart och var mänskligt formad men utan ansikte.  Varelsen löstes upp samtidigit som den försvann in genom väggen och visade sig för Mary på deras sida av huset. Från denna punkt ökade aktiviteterna avsevärt.

Vid ett tillfälle blev Janet våldsamt dragen ur sängen av en osynlig kraft medan Jack låg paralyserad kvar i sängen, nedhållen av samma osynliga kraft samtidigt som de kände den otäcka stanken. Otäcka knackande och skrapande ljud hördes i ständigt i väggarna. 
Även grannar upplevde märkligheter från familjen Smurls hus. Vid flera tillfällen kunde de höra skrik och konstiga ljud från huset när Smurls inte ens var hemma. 

I januari 1986 hörde Janet talas om det spökutredande paret Ed och Lorraine Warren och valde att kontakta dem. Kort därpå kom paret Warren tillsammans med Rosemary Frueh, en sjuksköterska med mediala förmågor. De började undersökningen genom intervjua familjen noga, om deras religiösa övertygelse (familjen var katoliker), familjelivet, om de sysslat med satanism, ockultism, använde en Ouija Board eller på något annat sätt bjudit in övernaturliga fenomen i huset. Då paret Warren och Frueh gick genom huset, identifierade de närvaron av fyra onda andar varav en av dem var en demon.

Lorraine och Ed Warren
Paret Warren försökte två gånger att provocera demonen att exponera sig genom att spela religiös musik och konfrontera den med bön. Demonen reagerade genom att våldsamt skaka en spegel och lådorna i en byrå. Det som tillslut fick slut på manifestationerna var vigvatten och böner.

Efter spökutredarnas besök fick situationen fick en ohygglig vändning när Jack blev attackerad och våldtagen av en fjällig "Succubus" som i gammal folktro är en kvinnlig demon som tar formen av en mänsklig kvinna för att förföra män, oftast genom samlag. Demonen som attackerade Jack visade sig som en gammal kvinna med en ung kropp. Hennes ögon var röda och hennes tandkött var grönt.  En "incubus" (manliga motsvarigheten till succubus) överföll sexuellt Janet samtidigt som hemska gris-ljud kunde höras i väggarna. Detta sägs vara ett tecken på allvarliga demoniska angrepp.

Familjen Smurl tog hjälp av präster, men detta ledde bara till mer ondsinta aktiviteter, inte bara i hemmet. Demonen följde med familne när de reste bort och Jack fick inte ens vara i fred på jobbet. Genom detta insåg familjen att de inte kunde flytta då demonen ändå bara skulle följa med i bagaget.


Då familjen blev allt mer desperat sökte de sig till media. Trots risken att bli förlöjligade gjorde Jack och Janet en intervju i den lokala Wilkes-Barrestidningen i augusti 1986. De kände ett stort behov av att berätta sin historia till en bredare publik. Nästan omedelbart blev deras hem en turistattraktion för nyfikna åskådare  och skeptiker som ville undersöka huset. En del skeptiker, bland annat några av familjens grannar, sade att de trodde att familjen kokade ihop berättelsen för pengar och kändisskap.

Jack Smurl
Familjen kontaktade ett medium, Mary Alice Rinkman, som undersökte huset och bekräftade paret Warrens iakttagelser av fyra andar. Hon identifierade en som en gammal kvinna vid namn Abigail och en annan som en mörk, mustachprydd man vid namn Patrick som hade mördat sin fru och hennes älskare och hade då hängts av en lynchmobb. Hon kunde inte identifiera den tredje men den fjärde var en mäktig demon.Efter detta kom familjen äntligen att få den hjälp de behövde när paret Warren hade ordnat en mass-exorcism med flera präster. Även några bönegrupper kom till huset för att ge tröst. Hela huset var omgivet av religiöst folk och efter exorcismen stannade aktiviteterna upp i ca 3 månader.

Strax före jul 1986 såg Jack återigen den svarta figuren. Han grep då sitt radband, bad och hoppades att detta var helt enkelt en engångsföreteelse, men tyvärr hade aktiviteterna startat igen.

Frustrerade och trötta flyttade familjen Smurl till en annan stad, strax före hade lanseringen av en bok om deras pärs, "The Haunted". Boken som sedan kom att bli tv-film 1991 ser vi här nedanför.

gick i tryck. Kyrkan utfört fjärdedel exorcism 1988, som slutligen tycktes ha gett dem fred. En film version av "The Haunted" släpptes 1991 och denna film kan ni se här nedan, med spanska undertexter.


/Markus


1 kommentar:

 1. Hej.
  Gammal film som jag minns och skulle mer än gärna vilja få tag på men det verkar svårt =(
  Länken här är ju då tyvärr textad på spanska (gissar) och textning på svenska är ju att föredra.

  Har du några bra tips så vore det mycket vänligt.

  MVH Anna

  SvaraRadera