Leta i den här bloggen

måndag 11 februari 2013

Heidi & Mr Gordy

Som jag nämnt vid flera tillfällen så avgudar jag tv-serien A Haunting. Den startade med två långfilmslånga pilotavsnitt, A Haunting in Connecticut och A Haunting in Georgia varpå den ena blev spelfilm 2009 under titeln The Haunting in Connecticut och nu har det även kommit en spelfilm av den andra filmen med den aningen komplicerade titeln The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia

Nu har jag sett båda dessa filmer och kommer därför att nämna denna nya film. Jag kommer att göra det längst ner i inlägget. Samtidigt kan man diskutera om man vill veta bakgrundshistorien före eller efter man tittar på en film som är baserad på verkliga händelser. 

Bestäm er för hur ni vill göra, för här kommer den verkliga berättelsen om den lilla flickan Heidi i Georgia och efter det några ord om filmen:

----------------------------------------------------------


Heidi Wyrick (född 1985 eller 1986) har kunnat se och tala med spöken så länge hon kan minnas. De skrämde henne inte då hon trodde att det var vanliga människor. I februari 1989 flyttade Andy och Lisa Wyrick tillsammans med sin lilla dotter Heidi till staden Ellerslie, Harris County, Georgia. Det var där som hon lärde känna den snälla farbrorn Mr Gordy, en äldre man med vitt hår klädd i svart kostym. Heidis mamma Lisa blev först förskräckt då hon trodde att det rörde sig om en "ful gubbe", men när hon förstod att Mr Gordy inte existerade så trodde hon att det rörde sig om en låtsaskompis. Men för Heidi var Mr Gordy mycket verklig.

Kort därpå träffade Heidi en annan snäll farbror som stod i dörren och hälsade snällt på lilla Heidi. Mannen hade på sig en vit blodig t-shirt och höll om sin hand som var bandagerad, men detta skrämde inte Heidi som gick till sin mamma och berättade att det var en man som hette "Con" vid ytterdörren. Nu blev Lisa såklart ännu mer rädd då hon trodde att det var en galning som skulle kidnappa Heidi. Men när hon kom till ytterdörren så var det ingen där...

James Scarbrough Gordy (1888-1974)
Pappa Andy hälsade på i grannskapet för att se om någon kände till någon Mr Gordy eller "Con", men utan resultat. Av en händelse råkade Lisa nämna namnen för sin syster som just hade köpt huset bredvid. Systern kände igen namnet Gordy då det fanns med på kontraktet. Bland de tidigare ägarna fanns där en James S. Gordy. Lisa tog kontakt med Catherine Ledford vars familj hade bott i huset tidigare som berättade att Mr Gordy ägde ett fastighetsbolag i Columbus och att han i många år rådde om Ellisons metodistkyrkas söndagsskola. Lisa undrade var han fanns nu, men fick då veta att Mr Gordy hade gått bort... 1974.


Lon Batchelor
När Catherine Ledford visade lite gamla foton var Heidi också med och tittade på dessa foton och utbrast plötsligt "Där är Con, han med blod på sin tröja". Cathrine berättade då för Heidi och Lisa att mannen på fotot inte hette "Con" utan Lon, vilket var hennes farbror Lon "Con" Batchelor som genom en olyckshändelse hade förlorat sin hand i ung ålder. Lon Gick bort 1957 i cancer. Under de kommande fyra åren fortsatte Heidi att möta Mr Gordy och Lon.

Den kände parapsykologen Dr William Roll (1926 – 2012) undersökte huset på familjen Wyricks begäran. En av de första sakerna han åstadkom var att ha låtit Heidi identifiera ett foto av Mr Gordy bland ett flertal andra porträtt. Det dröjde inte länge innan Heidi pekade ut sin vän Mr Gordy. Roll sa i efterhand "Efter att ha talat med Heidi och hennes föräldrar är jag numera ännu mer övertygad om att vi har att göra med äkta para-psykologiska upplevelser.".

Ett nyare foto av Heidi Wyrick
1993 blev Lisa gravid med Heidis lillasyster Jordan och det var då som Heidi för första gången blev rädd för sina spökbesök. Heidi fick syn på en mörk gestalt ute i hallen och blev livrädd och började skrika hysteriskt. 
Lisa och Andy övervägde att flytta, men insåg att Heidi knappast skulle sluta se spöken bara för att de flyttade. Jordan föddes 3 februari 1994 och två veckor senare upptäckte Lisa djupa rivsår i Heidis ansikte. Andy antog att hon oavsiktligt hade råkat klöst sig under natten, men två nätter senare vaknade han själv 
med en brännande smärta i sidan. När han tittade så upptäckte han något som såg ut som tre klomärken. De antog att det var den mörka gestalten som hade orsakat dessa rivmärken.

Idag är Heidi 26-27 år och bor inte längre kvar i huset. Men har fina minnen av den snälla Mr Gordy som hon träffade dagligen som lite flicka. Hon har minnen av honom när han skjuter fart på hennes gunga och och han hjälpte henne att lära sig att cykla. 
Hon har inte sett Lon eller Mr Gordy på flera år men fortsätter tyvärr att se det mystiska mörka figuren, liksom många andra andar.

Nu till den nya filmen The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia. Har du inte sett filmen men vill se den så ska du inte läsa följande:


----------------------------------------------------------


Eftersom detta är en film som är "Based on a true story" så får man ju räkna med att den inte alltid följer bakgrundshistorien. I denna film gick de ganska långt bort från familjens berättelser som ändå är ganska spännande och hittade på lite egna grejer istället.

Ofta brukar namn vara ändrade, men här heter karaktärerna Andy (Chad Michael Murray), Lisa (Abigail Spencer) och Heidi Wyrick (Emily Alyn Lind).

I denna film är Lisa och hennes syster synska precis som deras bortgångna mor. Lisa har dock valt att försöka stänga av sina förmågor med olika mediciner. När hon upptäcker att Heidi börjar se saker som inte finns blir hon irriterad och menar på att hon måste sluta med sånt där trams. Andy är däremot rätt skön, han  är inte alls synsk men tror ändå på det som Heidi berättar vilket rör omkring de klassiska skräckfilmsklychorna en del, dvs att de som ser, de tror, de som inte ser, de tror inte. 

Grant James
När Heidi börjar se Mr Gordy (Grant James) så är det inte alls som ett snällt spöke, men inte elakt heller. Problemet med den här filmens spöken är att alla uppenbarar sig allehanda läskiga sätt, om det så är Lisas mamma eller gamla plågade slavar. Mr Gordy kommer inte fram till henne och hälsar utan står på ett bedrägligt avstånd och bara stirrar och ser läskig ut.

Grant James ser ut i filmen ganska precis som han gör på fotot till höger, skäggig och med läskiga ögon, inte precis vad jag tänker när jag föreställer mig en snäll gammal farbror.

Nåja, man vill ju skapa skräck och då kan ju inte Heidi vara som den verkliga Heidi, dvs totalt orädd för spökena. Här är hon rädd, till och med för Mr Gordy vilket gör mig heligt förbannad då Gordy fungerade som Heidis skyddsling under hennes barndom.

För min del var det viktigaste i hela filmen Mr Gordy, om man hade gjort honom elak på något sätt så skulle jag bli så besviken och mycket tydde på detta under filmens gång, men så kom slutet, när alla elaka spöken hade försvunnit. Heidi försöker lära sig att cykla, vinglar till men plötsligt känner hon hur någon rätar upp henne igen... Det är Mr Gordy! Hon ser honom sedan vinka och försvinna och jag grät hela denna scen, emotionell som jag är. Det var så skönt att de gav mig en snäll Mr Gordy, även om han inte alls var som i den riktiga berättelsen. Han var inte särskilt lik honom mer än till klädseln och han hade ingen dialog över huvud taget. Men... Han var i alla fall snäll!

Jag är ganska kluven när det gäller den här filmen. Den är fullproppad med klychor precis som The Haunting in Connecticut och många andra skräckfilmer i samma standard, men jag gillade att de vände på klassikern om föräldrar som inte tror, även om det blev aningen märkligt. 

Lisa har jag inte mycket för pga sitt beteende, det är korkat, onaturligt och egoistiskt. Jag blev mest bara irriterad på henne.

Så, är filmen bra eller bara skräp? Jag tycker att den är okej då jag har sett mycket skräp i mina dar som är betydligt mycket värre än denna. Som en film som är baserad på verkliga händelser så är den ganska nära skräphögen, men som film i sig så är den okej. Jag ska se den igen om ett tag då jag nu inte behöver sitta och svära då jag vet att Mr Gordy är snäll!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar