Leta i den här bloggen

söndag 17 februari 2013

Harry Price - Den första moderna spökjägaren

Nåja, han var nog inte den första spökjägaren, men är helt klart en föregångare till dagens moderna paranormalforskare.

För ett år sedan nämnde jag några skräckfilmer, däribland The Awakening, en övernaturlig skräckfilm som utspelar sig i England 1921. I denna era var det populärt med det övernaturliga och kontakten med de döda vilket utnyttjades av falska medium som ville lura pengarna av människor som desperat ville ha kontakt med sina anhöriga som rapporterats som saknade eller döda under Första Världskriget.


Från öppningsscenen i The Awakening från 2011 där Florens Cathcart t.v. snart dyker upp och avslöjar bluffmakarna som håller i seansen.
Vi möter Florens Cathcart som är expert på att avslöja övernaturliga fenomen som bluff, skickas till en hemsökt internatskola. Hon är i vanlig ordning övertygad om att detta bara är en bluff, men i detta fall tycks spökerierna sakna naturliga förklaringar. The Awakening är en helt okej spökskräckis, inget mästervärk, men helt okej.

Nu när jag har läst på lite om Borleys prästgård så har jag tittat närmare på paranormalforskaren Harry Price. När jag tänker på The Awakening så ser jag att man verkligen har använt sig av Harry Price som inspiration, även om det inte är uttalat. Harry Price var, liksom Florens Cathcart, väldigt angelägen om att avslöja bluffmakare. Men vem var då denna Harry Price? 

Harry Price föddes i London 17 januari 1881. Hans intresse för det paranormala började i tidig ålder när han 1889 var och tittade på en magikers föreställning.

När Harry var 15 var han med om paranormala fenomen för första gången när han och en vän låste in sig i ett hemsökt hus över en natt. Efter att ha hört oförklarliga ljud från övervåningen och fotsteg i trappan, riggade pojkarna upp en gammal kamera vid trappan och när de återigen tydligt hörde fotsteg i trappan så passade de på att ta ett fotografi. När de fick fotot framkallat syntes inget annat än en tom trappa.

När han hade gått ut skolan hade han en rad olika arbeten, däribland som journalist. 1908 gifte sig Harry Price med
Constance Mary Knight, en förmögen arvtagerska vilket gjorde att han hade möjlighet att ge sig in helhjärtat i det han alltid hade drömt om, att bli spökjägare!


När Harry gick med i SPR 
(Society for Psychical Research) 1920 så hade han redan hunnit inleda sin karriär som den mest kända paranormalforskaren i Storbritannien.


SPR är en brittisk, ideell förening startad 1882 vars syfte var att förstå "händelser och förmågor som vanligen beskrivs som psykiska eller paranormala genom att främja och stödja viktig forskning inom detta område" och att "undersöka påstådda paranormala fenomen på ett vetenskapligt och opartiskt sätt.". Föreningen finns kvar än idag.


William Hopes fotografi - Harry Price med ett "spöke"
Harry Price spenderade mycket tid i hemsökta hus och i utredningar av personer som påstår sig vara synska. I detta använde han sig av sina kunskaper som magiker för att avslöja bluffmakare.

En av de första och mest kända avslöjanden var av fotografen William Hope som blev rik som ett troll genom sina "unika" fotografier. Folk gick till Hope för att få sitt foto taget då dessa alltid inkluderade en avliden nära anhörig.

I februari 1922 bestämde sig Harry att avslöja denna spökfotograf som var lite för bra för att vara sann. 

Price lät sig fotograferas av Hope och markerade då i hemlighet Hopes fotoplåtar och försåg honom med en bunt med andra plåtar som hade av ytterligare plattor som hade en logotyp som inte Hope använde sig av, i vetskap om att logotypen således skulle överföras till alla bilder som skapats av Hope.


Loggan som Hope missade
Hope skapade nya spökfoton vilka ingen av dem hade denna logotyp, vilket klargjorde det hela, Hope hade bytt ut Prices plåtar mot sina egna plåtar med fejk-spöken.

Det var en slump som ledde Price till en annan riktning i karriären. En eftermiddag när han satt på tåget från London till sitt hem träffade han en ung sjuksköterska vid namn Stella Cranshaw. De två samtalade bland annat om psykiska avvikelser, Stella berättade att hon hade upplevt märkliga fenomen under flera år. Hon hade många gånger hört smällar och knackningar, känt kalla vindpustar samt beskådat hur hushållsartiklar oförklarligt börjat sväva runt på egen hand. Price upplevde att Stella var en trovärdig person blev glad över att få en ny försöksperson att studera. Han förklarade sitt yrke och frågade henne om hon ville ställa upp, vilket hon gick med på.


Stella Cranshaw
Vid 13 seanser med Stella Cranshaw, utförda mars-oktober 1923, alltid med vittnen närvarande, kom flera märkliga saker att beskådas. Vid en av seanserna lyckades hon levitera ett bord så pass hög att de medverkande blev tvungna att resa sig ur sina stolar för att hålla kvar sina händer på det. Plötsligt bröts tre bordsben av och bordet vek ihop sig och kollapsade.

Stellas karriär som medium kom att bli kortvarig, men Prices undersökningar skulle tjäna henne mycket respekt. Dessutom skulle även Prices hantering av undersökningarna tjäna honom prestige och respektabilitet.

Snart började Price testa sina egna synska förmågor. Han fortsatte att använda sig av seanser där han utförde olika mätningar, bland annat förändringar i rumstemperaturen. Han blev allt mer övertygad om att det nu var dags att ägna sig åt verkliga övernaturliga fenomen hellre än att avslöja bluffmakare.

Den utrustning som Price använde i sin forskning.
Förhållandet mellan Price och andra vetenskapsmän hade alltid varit ansträngd p.g.a. hans forskningsområde, så för att få arbeta i fred startade han, 1923, National Laboratory for Psychical Research. Några forskare "mobbade ut" Prices böcker och även efter hans död hånade de hans forskning. 

1929 tog Prices karriär en stor vändning, det var nu som han intresserade sig för spökerierna på Borleys prästgård i Essex. Det var genom undersökningarna av denna berömda prästgård som fick Harry Price att bli den mest kända och mest fulländade av de tidiga "spökjägarna", och blev härmed den som kom att sätta standarden för dem som skulle följa samma forskningsområde. Price redogör för sin forskning i två böcker; The Most Haunted House In England (1940) och The End of Borley Rectory (1946).

Den 29:e mars 1948 drabbades Harry Price av en massiv hjärtattack i sitt hem. Han avled nästan omedelbart. Han ligger begravd på St Mary's Church kyrkogård i Pulborough, West Sussex.

I de allra flesta fall så ses Harry Price som en pionjär inom paranormal forskning. Han var den som lyckades ge seriös spökforskning en plats i allmänhetens ögon.

/Markus 

Läs mer om Harry Price här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar