Leta i den här bloggen

onsdag 9 januari 2013

Torpa stenhus

I Sverige vimlar det av hemsökta gamla byggnader, personligen så gillar jag de gamla kåkar som inte har ett, utan flera spöken. Ett exempel på ett sådant hus är tidigare nämnda Ängsö slott och dess många spöken. Nu har jag lyckats hitta ett till välbespökat gammalt hus, nämligen Torpa stenhus som ligger i Tranemo kommun i Västergötland.

Torpa stenhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Torpa är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock. Med enkelhusborg menar man en borg där den murade byggnaden i sig utgör hela borganläggningen, det fanns inga yttre försvarsanläggningar.

I borgen finns ett museum med bland annat bruksföremål. Torpa, som blev den kända adelsätten stenbocks främsta stamgods, har sedan 1400-talet aldrig sålts utan gått i arv antingen på mans- eller kvinnosidorna. Men hur var det då med Torpas spöken då? Här kommer de!

Den grå frun skall enligt en sägen varit dotter till en av stenhusets mäktiga herrar för länge sedan. Grå frun sägs ha varit en dotter till en av borgens herrar för länge sedan. Hon skall ha blivit förälskad i en av fångarna som fadern tagit med hem från Danmark. När fadern fick veta detta halshögg han fången varvid dottern blev sjuk av sorg och dog inom kort. Hon har därefter inte fått någon ro utan irrar nu omkring i slottets salar. Det sägs att hon ska vara ett omtänksamt spöke som varnar och skyddar för diverse faror.


Detta sägs vara den plats där flickan blev inmurad
Den inmurade flickan - Enligt legenden var hon en ung flicka som blev levande inmurad i ett av borgens rum. Hon hade varit på besök hos hos släktingar i Danmark och berättade vid hemkomst i förtroende till sin syster att hon trodde att pesten drabbat människor på den båt hon hade färdats. Hennes far, som var riddare, hade hört detta samtal och av rädsla för att pesten möjligen skulle ha drabbat dottern och då kunna sprida sig, bestämde han sig för att göra sig av med dottern. Han insåg dock att detta tvunget skulle ske smidigt och bestämde sig därför för att mura in henne, vilket han beordrade. Det sägs att han väckte henne mitt i natten och satte henne på en stol intill en fönsterkarm. Sedan kom några murare och började mura in den livs levande flickan. Ett rykte säger att tre byggarbetare försökte förstöra väggen där kvinnan är inmurad, men att alla dog innan de lyckades. En ramlade ner för trappan och fick blodförgiftning av något vasst som denne landade på, en fick hjärtinfarkt osv. Anledningen till att de tre byggarbetarna dog sägs vara att flickans yngre syster tyckte så synd om henne när hon varje sekund under fyra dagar kunde höra sin älskade systers förtvivlade gråt. Så för att lugna henne satt hon utanför väggen och pratade med henne hela dagarna. När hon på femte dagen inte längre kunde höra sin systers gråt, kastade hon en förbannelse över väggen, så att ingen någonsin skulle kunna störa henne.

Gustaf Otto Stenbock (1614-1685)
Lille Gustav Stenbock - Gustaf Otto Stenbocks förstfödde son Gustaf föll ner i brunnen och drunknade när han bara var tre år gammal. Sedan dess vandrar en liten pojke runt i Torpa Stenhus stora salar. Många besökare, framförallt damer, påstår sig ha sett en liten blek pojke i gammaldags kläder.

Greve Gustaf Otto Stenbock - Även Gustavs far lär spöka i slottet. I Kungssalen finns ett stort porträtt av greven (kanske det till höger?). Om man ställer sig under detta porträtt vid midnatt och ropar grevens namn så sägs det att slottet ska börja skaka så pass våldsamt att ingen kan stå upprätt.

Torpas vita hästar - Det sägs att varje gång en ägare till Torpa ligger för döden så uppenbarar sig en ståtlig vagn, dragen av fyra vita hästar, med en kusk klädd i släktens färger är då endast synlig av slottsfrun eller slottsherren som är döende. De drar vagnen fram till stenhuset där de stannar en stund, varefter de långsamt kör bort igen.

Det var ju en skaplig samling spöken! Kanske ett ställe att besöka, har ju en god vän som bor i Västergötland!

/Markus

Torpa stenhus hemsida

1 kommentar: