Leta i den här bloggen

tisdag 8 januari 2013

The Black Monk of Pontefract

En journalist besökte huset i september 2012
.
I augusti 1966 flyttade familjen Pritchard in på 30 East Drive Chequerfield Estate i den engelska staden Pontefract. Familjen bestod av Jean och Joe, deras son Philip 15 och dotter Diane 12.

Vid ett tillfälle var alla i familjen, utom Philip, bortresta. Jeans mamma, Sarah Scholes, stannade då kvar för att vakta huset. När Sarah var ensam i huset kände hon en kall vindpust, vilket var märkligt då det var en varm och vindstilla sensommardag. När Philip kom hem såg han hur vitt pulver föll ner på golvet i vardagsrummet. Pulvret föll inte från taket utan tycktes komma från tomma intet. Strax efter fann de en massa vatten på köksgolvet och i tron att det var ett läckage kontaktades en rörmokare, men inga läckande rör kunde hittas. Senare samma kväll fick Philip och Sarah se hur en stor tung byrå började gunga, precis som om en osynlig kraft försökte välta omkull det. De blev nu så pass rädda att de valde att gå över till grannen där de fick övernatta.

När resten av familjen kom hem igen hade de mystiska händelserna upphört och man antog att det fanns en logisk förklaring på det hela och under två år hände inga konstigheter. Men så en dag började återigen de osynliga krafterna att plåga familjen. Nu handlade det inte längre om någon engångsföreteelse. I flera år fick familjen Pritchard stå ut med dessa poltergeistfenomen.

Ofta hördes ljud av något som föll i golvet och gick sönder, men när man gick för att titta så var allt i sin ordning. Detta hända ofta när familjen hade besök. Men de fick också uppleva hur föremål sväva runt i luften för att sedan kastas iväg och gå sönder. Diane var den i familjen som fick ta emot det mesta av spökerierna. Vid flera tillfällen kastades hon ur sin säng och vid ett tillfälle blev hon dragen upp för en trappa av en osynlig kraft vilket lämnade otäcka märken på hennes nacke.

Vid två tillfällen försökte man driva ut anden eller andarna genom exorcism, men detta förvärrade bara situationen. När en vän till familjen stänkte vigvatten överallt i huset besvarades detta med en massa upp och nedvända kors som uppträdde på tapeter och dörrar i vardagsrummet. Alla krucifix i huset hittades sönderslagna.

Men det var inte bara osynliga krafter som plågade familjen. Efter att ha varit hemsökta i många år av poltergeistfenomen fick de se uppenbarelsen av en figur som var klädd i en svart munkkåpa där huvan var uppdragen och dolde ansiktet. Första gången figuren dök upp var när Joe och Jean låg i sängen. Uppenbarelsen svävade ovanför sängen några sekunder för att sedan lösas upp och försvinna. Vid flera tillfällen uppenbarade sig den munk-liknande figuren för både familjemedlemmar och besök utifrån. Efter att ha visat sig ett antal gånger så upphörde spökerierna, så även poltergeistfenomenen.


Många teorier har lagts fram angående spökerierna i familjen Pritchards hus. En omnämnd teori kom paranormalforskaren Tom Cuniff med på 80-talet. Han trodde att munken kanske kunde vara en kvarleva från ett kloster som fanns på platsen under åren 1090-1539. Det fanns en munk under Henrik VIII: s regeringstid (1509 – 1547) som hängdes för att ha våldtagit och mördat en ung flicka. Cuniff menade att det kunde ha varit därför som Diane var den som var mest plågad av spöket.

Det finns en brittisk film från 2012 som inspirerats av just dessa händelser. When The Lights Went Out släpps på dvd 10 januari. Filmen utspelar sig 1974 i Yorkshire, England. Familjen Maynard flyttar in i sitt drömhus och samtidigt som de försöker hålla ihop den redan splittrande familjen så upptäcker dottern och modern att de som bodde där tidigare inte har flyttat ut. När strömmen går så växer oron och snart visar huset sitt rätta jag till en mardrömsliknande överlevnad i mörkret.

/Markus


 When The Lights Went Out -Trailer
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar