Leta i den här bloggen

fredag 11 januari 2013

Charlottenborgs slott

 Till att börja med vill jag bara säga att jag nu har sett den brittiska skräckfilmen "When The Lights Went Out" som bygger på spökeri-fallet som kallas "The Black Monk of Pontefract", och jag kan verkligen rekommendera den för er som tycker om övernaturliga skräckfilmer.


I mitt ständiga letande på spännande spökerier så använder jag ofta youtube vilket är en riktig guldgruva! Flest träffar får man såklart på engelska sökningar, men nu kände jag för något svenskt och sökte därför på "spökar" och fick bland annat fram "Det spökar på Charlottenborgs slott". Jag är inte säker, men jag tror att det kommer från ett tv-program som gick på 90-talet där Jan Malmsjö presenterade spökerier, oftast brittiska om jag inte minns fel. Programmet påminde en hel del om "Det spökar" som gick på Kanal 5.Om någon minns detta tv-program får ni gärna berätta!

Tillägg - Nu har jag hittat tv-programmet! Det är "Otroligt men sant" som gick på tv4 1996 i sex avsnitt och var en svensk programserie som var uppbyggt kring rekonstruktioner av händelser samt intervjuer med poliser som undersökt oförklarliga inrapporterade händelser. Programledaren var Jan Malmsjö som tog emot tittarna i ett bibliotek, inrett med personliga samlingar från resor och med ett tak som en stjärnhimmel full av stjärntecken.
Charlottenborgs slott hittar vi i Motala i Östergötland. Slottet uppfördes 1662 av greven Ludvig Wierich Lewenhaupt. Namnet Charlottenborg var för att ära sin hustru, den tyskfödda riksgrevinnan Charlotte av Hohenlohe.

Släkten Lewenhaupt ägde slottet fram till att Baronen Israel Lagerfelt inköpte frälsesäteriet Charlottenborg för trettontusen riksdaler år 1790, han framstod som en skicklig och driftig företagare, Charlottenborg var av allt att döma ganska förfallet. Med energi, målmedvetenhet och betydande penninginsatser, rustade han undan för undan upp och moderniserade ekonomibyggnader, kvarnar, smedjor och sågverk etc. Själva slottsbyggnaden blev föremål för en gripande renovering och förändring.


Ludvig Wierich Lewenhaupt 1622-1668
1959 sålde den dåvarande ägaren Eric Widell Charlottenborgs egendom till Motala Stad. 
Motala kommun överlät 1984 dispositionsrätten av slott och park till Motala Musei & Hembygdsförening. Charlottenborg är i dag museum med olika utställningar i slottets salar.


Carl-Erik Törner 1862-1911
Det finns flera spökhistorier kring detta slott och boende i trakten känner det som ett "spökslott". Exempelvis berättas om Vita frun, som sägs vara den första ägaren grevinnan Charlotte som efter sin död stod lik i slottets kök i tre års tid, i väntan på makens död så att de båda kunde begravas samtidigt. Rummet är ombyggt, men anses vara det mest hemsökta rummet i byggnaden. Vita frun finns dessutom avbildad på ett glasfönster i slottets trapphus; konstnären Carl-Erik Törner smyckade slottets väggar vid sekelskiftet 1900. Hon visade sig för honom och han målade av henne på fönsterglaset. I barnkammaren bemålade Törner väggarna med sägnen om Ljungby horn och pipa.

Det har även berättats om ett igenmurat valv i källaren, som ingen har öppnat på hundratals år. Det sägs att Ludvig Wierich Lewenhaupts son Adam Ludwig Lewenhaupt ska ha skickat hem ryska krigsfångar från Karl XII:s krig mot Ryssland och att dessa ska ha blivit inmurade i källaren av hans maka Brita Dorothea. I slottets park har Svarta frun skådats. Hon sägs vara en kvinna i tjänstefolket som sörjer sitt avlidna spädbarn...

/Markus

2 kommentarer:

  1. Jag försöker hitta ett klipp på där han säger Otroligt men Sant, vet du vart jag kan finna det?

    SvaraRadera
  2. Min släkt bodde i charlotten slott!

    SvaraRadera