Leta i den här bloggen

lördag 17 november 2012

Spöket på Canterville

Första gången jag hörde talas om Spöket på Canterville var när vi tittade i tv-tablån för nyårsafton någon gång i början av 90-talet. Det var en tecknad film som gick 20.00 på nyårsafton, något som jag är ganska säker på då jag väntade hela dagen på att få se denna spökhistoria på tv!

Känslan man får när man nu i skrivande stund samtidigt letar efter denna animerade version på youtube och faktiskt hittar den är ju fantastisk!

Här har ni! Alla talar svenska! Den är faktiskt ganska skoj, även nu när man är vuxen! :)
Mer om denna berättelse kommer efter klippet.The Canterville Ghost är en kortroman från 1887 skriven av Oscar Wilde (1854-1900). Berättelsen är en av världens mest berömda spökhistorier och har filmats ett stort antal gånger, som spelfilm, tv-film och en rad animerade versioner och dessutom har den gått som teater, musikal och opera.. I flera av dessa versioner så har man ändrat berättelsen något och förflyttat berättelsen till modern tid.

Den handlar om den amerikanska familjen Otis som flyttar in i ett hemsökt gammalt slott i England. Spöket som härjar på slottet är dess forne ägare Lord Canterville som såklart inte är glad att folk flyttar in i hans slott.

Något som de filmade versionerna har missat, vilket är ganska synd, är det att spöket har förmågan att ändra form till de mest otäcka saker man kan tänka sig, så som en huvudlös greve, en strypt brud, vampyr, skelett och mycket annat vilka han alltid har lyckats skrämma vettet ur de som bott i slottet under de senaste 300 åren, fram tills att Familjen Otis flyttar in. 
Illustrationer från 1887
Om ändå Tim Burton kunde göra en version av denna berättelse...

Till en början är det ingen i familjen Otis som tror på spöken, men kort efter att de flyttat börjar de inse att den gamle lorden verkligen spökar på slottet då de börjar höra rasslande kejdor och får se spöklika uppenbarelser. Men lustigt nog är det ingen av dem som blir rädd för spöket. När pappan störs av rasslande kejdor i korridoren utanför går han genast ut och erbjuder spöket smörjmedel till de gamla kedjorna.

Trots spökets försök att visa sig i de mest ohyggliga skepnader, vägrar familjen att bli rädd vilket gör att han känner sig alltmer hjälplös och förnedrad. Den enda i familjen som tar spöket på allvar är den 15-åriga dottern i familjen vilken kommer bli den som tillslut får spöket att finna ro.

Från 1944
Av de versioner som jag har sett så är nog den tecknade som jag presenterade tidigare en av mina favoriter. Förutom den så finns det två andra versioner som jag också tycker om, den ena är en "moderniserad" version från 1944, vilken verkar vara den tidigaste filmversionen.

I denna film möter vi den fege sir Simon De Canterville (Charles Laughton 1899–1962) som på 1600-talet blir inmurad i ett rum för att dö. Han får ingen vila i graven utan måste spöka i slottet tills någon av Cantervilleblod utför en modig handling i hans namn. Så kommer andra världskriget och en avlägsen släkting från USA kommer till slottet som amerikansk soldat, men även han är en fegis. Ska förbannelsen kunna hävas? Detta är en mycket trevlig version som är både skojig och charmig.
från 1996

En annan version som jag tycker om är den från 1996 där spöket spelas av Patrick Stewart (Professor Charles Xavier i X-men-filmerna) och Virginia spelas av Neve Campbell (Sidney Prescott i Scream-filmerna). Denna version är mer lik originalberättelsen än den från 1944 men även denna är utspelad under nutid.

Nu var det längesen en Spöket på Canterville gjordes men snart är det dags igen! Julen 2014 kommer en ny animerad version av denna klassiska berättelse och denna gång kommer humorparet Laurie & Fry att ge röster. Vilka då sa du? Jo, jag menar dessa knäppgökar:

Hugh Laurie och Stephen Fry

Jomenvisst! Flera av er därute visste säkert inte att Hugh Laurie som spelade Dr House faktiskt är engelsman! Han och sin bäste kompis Stephen Fry utgjorde den brittiske komediduon Fry & Laurie och var kända med sin tv-show A Bit of Fry & Laurie under 80-talet. Nu när House tack och lov är avslutad så kan dessa sköna grabbar återigen återförenas! I denna kommande version kommer Stephen Fry att göra rösten till spöket, vad Laurie ska göra för röst är ännu oklart. Något att se fram emot!

Men som sagt så skulle jag gärna se Tim Burton eller någon annan skräckmästare göra denna berättelse, gärna så det blev till en skräck-komedi där spöket vore betydligt mer otäckt vilket i sin tur skulle göra kontakten mellan spöket och Virgina mer spännande. Jag menar såklart ingen blodig skräckis utan mer som en kuslig spökskräckis (såklart) där stämningen är som i The Others från 2001 och där spöket är gjort av samma folk som gjorde de häftiga spökena i Thirteen Ghosts från 2001. Vem vet, en vacker dag så kanske det kommer en skräckfilmsversion av Spöket på Canterville?

/Markus

1 kommentar:

  1. Denna historia hittade jag å min kusin på kassettband då vi gick på dagis. Redan då tyckte vi det var spännande och fascinerande att känna rädsla. Så vi två ville alltid lyssna på denna historia. Kommer ihåg att själva bandet var liksom en genomskinlig gulfärg. Har inte varit i kontakt med historien sedan dagis men har tänkt på den många ggr. :)
    /F

    SvaraRadera