Leta i den här bloggen

onsdag 28 november 2012

A Christmas Carol - Versioner att undvika - Del 2

Jag började kolla på A Christmas Carol: The Movie från 2001 förra vintern, men stängde av pga flera olika anledningar. Kanske främst pga det gör mig ganska less när man, trots budjet, inte kan göra en bra film då man redan har en fantastisk berättelse att vila på. Den här filmen är inte alls lika usel som Barbie-versionen så jag är inte arg utan mer lite uppgiven och besviken.

I denna film får vi, till skillnad från andra filmer, se mer av de konsekvenser som kommer av Scrooges girighet. Vad vi får se är när polisen åker runt och arresterar folk som inte har råd att betala skatt. Poliserna skrattar elakt och säger hånfuilla saker till dessa stackars människor och beter sig mer som elaka troll än poliser. Vi får även ta en titt in i barnhemmet där Belle (Kate Winslet) jobbar. Barnhemmet är på väg att läggas ned då man inte har råd att ha det kvar samt att föreståndaren arresteras pga att han inte kan betala skatt. Belle skriver ett brev till Scrooge om hjälp.

För mig är Scrooge en snål och bitter surgubbe som egentligen är snäll men som har byggt upp en fasad. Folk tycker inte att han är ond utan ser honom mest som det han är, en tjurig snålgubbe. I den här filmen beskrivs Ebeneezer Scrooge mer som en mycket ond person i samma kaliber som Darth Vader i Star Wars och Saruman i Sagan om ringen. Faktum är att Scrooge, i den här filmen, talar som Saruman, överdrivet som bara den. Saruman är en trollkarl så han ska prata som han gör, men Scrooge? Njae... 

Marleys spöke är väl lite schysst, vilken Nicholas Cage ger rösten till.
Och så har vi ju dessa förbannade möss... De piper, gnisslar och skriker så man blir alldeles förstörd. Dessa två gnagare är med filmen ut och fungerar som... Ja, jag tror att det fungerar som så att berättelsen är för de stora barnen/vuxna, tecknat för barnen och mössen för de allra minsta, så har man således en familjefilm.

En sak som många versioner har problem med är Scrooges "humbug" vilket är vad han kallar julen och inget han bara säger. I denna film säger han det mest hela tiden om precis allt.

Så till en sak som irriterar mig riktigt mycket, dvs slutet. Slutet på denna berättelse är mycket gripande och fint, men inte här inte. När Scrooge vaknar upp på morgonen så är han fortfarande tjurig, trots allt han fått vara med om. Han säger till sig själv att han måste ändra på sig, men han vet inte hur... Som tur är så är det mössen som visar honom vad han ska göra... Då är han ju precis som Dexter i tv-serien Dexter om den psykopatiske seriemördaren som måste lära sig att bete sig normalt så att han kan hålla sin mördarhobby hemlig. Jag känner genom detta att Scrooge inte har blivit snäll utan mer att han ändrar sitt beteende, men att han fortfarande är en ond person.

I övrigt är filmen mest rörig med alla sidospår med troll-poliser, jobbiga möss och en Belle på ett barnhem.

En av de sämre versioner som man gärna kan undvika.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar