Leta i den här bloggen

tisdag 2 oktober 2012

Svaneholms slott

Efter ett par vändor till USA och till Japan så ska vi nu en sväng till Skåne där det i Skurups kommun finns ett gammalt slott som sägs ha minst sju slottsspöken!

Svaneholms slott började byggas omkring 1530 av byggherren Maurits Jeppsen Sparre. Idag ägs slottet av Svaneholms slotts andelsförening. I parken ordnas sommartid konserter, utomhusvigslar och andra aktiviteter. Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening driver en del av slottet som museum. I en annan del finns en restaurang.

Många har upplevt underliga saker på slottet och många har hört om de olika spökena på slottet. Flera artiklar har skrivits om personer som upplevt dessa spökliga händelser och det finns även en utställning på slottet med dockor i naturlig storlek. Här är Svaneholms kända slottsspöken:

Fredrik II av Danmark
Mannen med slängkappan - Sägs vara Fredrik II av Danmark på jakt efter ungdomskärleken Anna Hardenberg. Den danske kungen Fredrik II fick aldrig adelsfröken Anne Hardenberg, som han var djupt förälskad i som ung. Hon var inte tillräckligt fin – och dessutom bortlovad till en annan. 
   År 1572 gifte sig Fredrik därför med sin 15­-åriga kusin Sofia av Mecklenburg. Men än i dag, efter mer än 400 år, vägrar kungen att ge upp sin Anne, som han fortsätter att söka på Svaneholms slott.

För några år sedan inträffade något mycket märkligt. En grupp mellanstadieelever var på besök och plötsligt kom tre flickor nedrusande från musiksalongen. Mycket uppskärrade berättade de att de sett en man med slängkappa röra sig till musiken. När flickorna kom in i rummet ställde sig mannen under kristallkronan och blängde på dem.
Det märliga var att precis så berättar en av de sista grevinnorna på slottet om mannen med slängkappan. 
Enligt en annan historia är spöket i själva verket friherren Axel Gyllen­stierna, som levde åren 1653 till 1705. Han genomförde bland annat en omfattande restaurering av Svaneholms slott.
Grå munken

Grå munken – Det sägs att en munk mördades i källarvalvet och att han efter det ruskiga dådet blev inmurad i väggen. Grå munken är ett vänligt spöke som sägs ha hjälpt serveringspersonalen att bära tunga bördor i källartrappen.

Svarta damen - På slottstrappan kan man ibland se en blek varelse i svart dräkt, den unga Sofie Uggla, en vän och älsklig flicka som gifte sig med sin kusin Leonard Uggla i början av 1800-talet. Men Leonard bedrog sin hustru med den viljestarka Charlotte Löwenhielm som han blev blixtförälskad i. Sofie kände sig ratad och förtvivlad tynade hon bort i ”tvisot” och dog bara 23 år gammal.

Vackra damen – Spöket var en vacker dam som hade haft en massa fuffens för sig i livstiden. Det sägs att hon var en riktig intrigmakerska och att hon tagit livet av sin make.

Svarta damen
Vita frun – Vitklädd med långa svarta lockar. Det sägs att Vita damen går ett varv runt sjön varje natt mellan tolv och ett. Det lär vara så att denna dam sitter fången i en fängelsehåla, belägen under Svaneholmsjöns yta. I övrigt så beskrivs Vita frun på Svaneholms slott i stort sett på samma sätt som alla andra vita fruar som spökar Världen över. Oftast beskrivs hon som spöket efter en kvinna som blivit svårt sviken av sin partner och dött en tragisk död. Vita frun sägs även varsla om någons död.

Håriga mannen – Ligger under sängar och sträcker fram sina håriga armar. 
Skytten – Väcker folk med sina gevärsskott om nätterna.
Här är ett spöke på slottet som jag hittat på nätet som inte nämns vid namn, kanske är det någon av slottets damer: 
"Flera personer har sett en gammal dam sväva fram ur en spegel , sträcka fram handen och fråga: Var är mina pengar? Sedan är hon borta och endast de hasande stegen hörs."
Läbbigt!

/Markus

2 kommentarer:

  1. När var denna hemsidan gjort? Vem har gjort den ? Varför gjorde den webbsidan? Hur gjorde den?

    SvaraRadera