Leta i den här bloggen

fredag 5 oktober 2012

Legend Tripping

Legend Tripping är ett relativt nytt uttryck från USA som är skapat av folkloristser och antropologer och handlar om besök av olika legendariska platser, olycksplatser, mordplatser och hemsökta platser m.m. Oftast handlar det om ungdomar som söker spänning genom att besöka hemsökta hus m.m.

Även om ordet Legend Tripping är nytt så är fenomenet mer än lastgammalt då såna här platser alltid har fascinerat människor världen över. Man skulle kunna säga att det handlar om ett alldeles särskilt sätt att "turist-era" på. Personligen så skulle jag mer än gärna besöka hemsökta platser i USA!

Platserna som besöks av legend-trippers har olika sanningsgrad. Exmeplevis sägs Bloody Marys gravplats finnas på flera platser i USA. Vanligt är dock att platserna åtminstone har viss anknytning till verkligheten.
Det handlar ofta om övergivna byggnader, broar, tunnlar, grottor, landsvägar, specifika skogar eller andra obebodda (eller delvis obebodda) områden. Gamla kyrkogårdar är ofta besökta av legend-trippers.

Dartford Cemetary - ett populärt ställe för Legend Trippers
Varför uttrycket är ganska nytt beror förmodligen på internet där det finns en uppsjö av webbplatser som berättar om dessa platser och hur man tar sig till dem.

Ta gärna en titt på engelska Wikipedias artikel om Legend Tripping, där finns även en lista på välbesökta platser.

Hur jag upptäckte detta uttryck var efter att jag tittade på det sista avsnittet av A Haunting som handlade just om "Legend Trippers". Undrar hur lång tid det tar innan vi får ett svenskt uttryck för ungdomars resor till Norrfly och andra ställen?

/Markus

I episoden "Legend Trippers" från A Haunting nämns en hemsida om hemsökta platser, här har ni den: http://unexplainedresearch.com och här är sidan om Dartford Cemetary.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar