Leta i den här bloggen

onsdag 24 oktober 2012

Kuchisake-onna - Kvinnan med den uppskurna munnen


Alla som älskar spökmytologi borde ta ett extra öga på den japanska mytologin som är en guldgruva när det gäller spökhistorier! Jag har tidigare nämnt Onryō och Teke Teke och här kommer ytterligare ett mytologiskt spöke från Japan!

Kuchisake-onna är spöket av en kvinna som lemlästats av en svartsjuk make som skar upp hennes mun från öra till öra. Legenden tycks vara ganska ny och kom att bli känd 1979 då flera personer påstod sig ha sett denna skräckinjagande kvinna. Detta skapade panik i flera städer och det fanns t.om. skolor där barn blev tvungna att gå i grupper ledda av lärare till och från skolan pga säkerhetsskäl. Om detta är sant så tror jag att det nog snarare berodde på att det var en galen kvinna ute än att det handlade om ett farligt spöke, men vad vet jag?

Av någon anledning så är det oftast barn som blir offer för detta otäcka spöke, förmodligen så handlar det om samma anledning varför man förr varnade barnen att gå till vattnet då de i så fall skulle bli dränkta av Näcken, samma gäller här, om du går ensam ute när det är mörkt så kan du råka illa ut!

Enligt legenden så kan barn som går ensamma när det är mörkt möta en kvinna som döljer sitt ansikte med en mask. Kvinnan stannar barnet och frågar, "Är jag vacker?" Om barnet svarar nej dödar hon barnet med en stor sax. Om barnet svarar ja, drar kvinnan bort masken och avslöjar sitt groteska ansikte och frågar "Är jag vacker nu?". Om barnet svarar nej kommer barnet att klyvas på mitten av den stora vassa saxen. Om barnet svarar ja, då kommer hon att skära upp barnets mun som sin egen. Det är omöjligt att springa ifrån henne, om du försöker så kommer hon att stå och vänta på dig där du försöker gömma dig...

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar