Leta i den här bloggen

fredag 26 oktober 2012

Kändis-spöken

Ute i Världen vimlar det av platser där det sägs att kända historiska personer spökar, jag har i bloggen tagit upp väldigt många historiska personer som spökar i slott och herrgårdar, men något jag har missat är de kända personer som sägs spöka men som inte har varit döda i 500 år. Man har ju hört att det finns folk som påstår sig ha sett Elvis, Jim Morrison, Curt Cobain och Michael Jackson m.fl. efter deras död. Det jag ska göra nu är att gå igenom några av de mer kända fallen av kändis-spöken, först ut är Stålmannen!


Nu ska jag inte prata om Christopher Reeve (1952-2004) utan om George Reeves (1914-1959) som spelade Stålmannen i tv-serien Adventures of Superman under 50-talet. Reeves fick sitt genombrott med sitt medverkande i klassikern Borta med vinden från 1939 och efter en rad framgångsrika roller blev han den första skådespelaren att gestalta Stålmannen. Efter seriens nedläggning var Reeves så nära förknippad med rollen som Stålmannen att han inte fick några andra roller.

Den 16:e juni 1959 hittades den 45-årige Reeves död i sitt hem i Benedict Canyon, L.A. Han hade blivit skjuten i huvudet och den officiella dödsorsaken var självmord, men många säger att det var mord eller en olyckshändelse då man menade att Reeves inte var deprimerad eftersom han skulle gifta tre dagar efter dödsfallet. De som stöder den officiella domen pekar på Reeves fallande karriär som motivation för självmord. George Reeves död har varit en stor snackis under åren och vad som verkligen hände får man nog aldrig veta.

Efter Reeves död såldes hans hus och de nya ägarna påstod att spöket av George Reeves hemsökte huset. Framförallt gällde det de konstiga ljuden de hörde från Reeves gamla sovrum. Flera medlemmar i ett TV-team som filmade en dokumentär om Reeves påstod sig ha sett honom i hans gamla hem, klädd i sin Stålmannen-dräkt, kanske förekomsten av kameror fick Reeves spöke att prova sin gamla dräkt en sista gång.

P.S, Christopher Reeve och George Reeves har snarlika efternamn, men de är inte släkt.

-------
 
En annan kändis vars dödsfall kom att bli mytomspunnet var Marilyn Monroe (1926 – 1962). Monroe inledde sin karriär som fotomodell men skrev på ett filmkontrakt 1946. Under den tidiga filmkarriären var rollerna ofta små men allteftersom rollerna blev större och större blev hon känd som en sexsymbol.

Tidigt på morgonen den 5 augusti 1962 avled Marilyn Monroe i sömnen efter en överdos av sin ångestmedicin (Barbiturater). Hon avled i sitt hem på 12305 5th Helena Drive i Los Angeles-stadsdelen Brentwood. Det har aldrig blivit helt klarlagt hur och varför Monroe dog. Det finns konspirationsteorier om att hon blivit mördad och att mordet var knutet till familjen Kennedy, då John F. Kennedy precis hade avslutat en affär med Marilyn Monroe. Vissa sådana teorier menar att exempelvis CIA eller FBI skulle ha "ordnat" Monroes död för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet. Monroes död har givit upphov till omfattande mytbildning och spekulation.

Det sägs att Marilyn Monroes spöke har setts sväva över hennes grav vid Westwood Memorial Cemetery i Los Angeles, Kalifornien. Hon sägs också att hemsöka huset där hon dog. Flera personer har berättat att de har sett Monroes spöke i en helfigursspegel på Hollywood Roosevelt Hotel.

-------

Elvis Presley (1935-1977) är en av de mest kända personerna som någonsin levt. Bilden på ikonen fyller allt från tallrikar och klockor till t-shirts och duschdraperier. Elvis kallades ofta för "The King" och är en av 1900-talets mest framträdande underhållare. Elvis Presley har sålt över en miljard skivor världen över vilket gör honom till den bäst säljande artisten genom tiderna.

Fram till sin död uppträdde Presley på otaliga platser runt om i Amerika. Han hade en turnéstart inbokad den 17 augusti 1977, men hittades livlös på badrumsgolvet i Graceland dagen innan turnéstarten av sin dåvarande flickvän Ginger Alden. Återupplivningsförsöken på Elvis misslyckades och han förklarades död den 16 augusti 1977 klockan 15.30 på sjukhuset Baptist Memorial. Vid obduktionen fastslog man hjärtfel, men själva orsaken blev aldrig helt klarlagd. Det står dock klart att det var ett långvarigt och intensivt missbruk av främst receptbelagda tabletter som bröt ner honom.

Väldigt många hävdar att Presley aldrig dog, utan fejkade sin egen död och fortsätter att leva i dag. Andra säger att Elvis är död och de vet detta eftersom de har sett hans spöke.

Det sägs att Elvis spöke brukar besöka en gammal byggnad i Nashville som en gång var en studio där han spelade in sin hit "Heartbreak Hotel". Idag tillhör byggnaden ett lokalt tv-produktionsbolag vars medarbetare hävdar att varje gång någon nämner Elvis i byggnaden så uppstår det märkliga saker. Lampor exploderar, stegar faller omkull och oförklarliga knackningar och smällar hörs när någon nämner The King of rock n 'roll. Liksom Marilyn Monroe så har Elvis spöke setts på flera olika ställen, bland annat i sitt gamla hem i Memphis. Han har även setts på hotellet Las Vegas Hilton i sin berömda vita dräkt som han bar när han uppträdde under 70-talet.

-------

Apropå Elvis så har vi kungen av pop, Michael Jackson (1958-2009) som ofta brukar jämföras med Elvis när det gäller deras storhet, men också deras dödsfall och myterna kring dem. 
Michael Jackson inledde sin karriär 1964 tillsammans med några av sina bröder i The Jackson 5. Han påbörjade sin solokarriär 1971 medan han fortfarande var medlem av gruppen. Han producerade ett antal av världens bäst säljande musikalbum någonsin och kom att bli kallad "The King of Pop".

Omkring klockan 12:20 den 25:e juni 2009 inkom ett anonymt samtal till larmcentralen om att Michael Jackson hade drabbats av ett hjärtstillestånd i sitt hem på North Carolwood Drive 100 i Holmby Hills i Los Angeles. Jackson fördes med ambulans till Ronald Reagan UCLA Medical Center, där han kort efter ankomst avled efter en rad resultatlösa återupplivningsförsök. Han dödförklarades klockan 14.26 (23.26 i svensk tid). 
Dödsorsaken var en stark överdos av narkosmedlet propofol

Likt Elvis dödsfall så gavs upphov till ryktesspridning, alltifrån mördad till att han spökat på Neverland eller bara iscensatt sitt dödsfall.

Byggnadsarbetaren Gary Sloggett blev förstummad när han, dagen efter Jacksons död,  laddade upp foton på sin bil på sin dator. På några av korten dök nämligen den avlidne Michael Jacksons ansikte upp på motorhuven. Gary är inte ensam om att tycka att bilden på motorhuven liknar Michael.
– Jag har visat korten för flera bekanta och alla säger samma sak: "Det är Jacko!"

Under ett reportage som CNN sände live kunde man se en spöklik skugga utanför Jacksons sovrum i huset på Neverland. Många hävdar att detta är Michael Jacksons spöke.

-------

Men har vi inga svenska kändisspöken då? Jodå, vi har ju Gösta Ekman den äldre som gärna besöker sin gamla arbetsplats Vasateatern i Stockholm.

För er som inte känner till Gösta Ekman så var det Gösta Ekman den yngres farfar, ni vet, Sickan i Jönssonligan, Papphammar m.m. 

Gösta Ekman (1890-1938) växte upp som enda barnet i en medelklassfamilj. Fadern gick bort i tuberkulos när han bara var 30 år gammal och lille Gösta bara fem år. Modern gifte senare om sig och fick ytterligare tre barn, men då var 13-årige Gösta redan inackorderad springpojke. På fritiden spelade han amatörteater, så var hans drömmar låg fanns det inga tvivel om.

På 1910- till 1930-talet var han Sveriges dominerande skådespelare inom teatern. Hans sätt att ingående gå in i sina roller, hans inlevelse, blev vida känt och uppskattades av teaterpubliken.

Gösta Ekman var även teaterdirektör i omgångar. Han ledde Oscarsteatern mellan 1926 och 1931 ochi början av 1930-talet disponerade han både Vasateatern, Folkteatern och Konserthusteatern.

Gösta Ekman gifte sig i den 12 december 1914 med Greta (född Sundström). I september 1915 föddes sonen Hans Gösta Ekman (Gösta Ekman den yngres pappa) och i juli 1926 föddes sonen Jan Mikael som dog när han bara var nio månader gammal. Sorgen efter denna förlust eskalerade det kokainmissbruk som Ekman påbörjat under 1925 i Berlin under inspelningen av Faust.

Gösta Ekman avled, 47 år gammal, på Röda Korsets sjukhem av urinförgiftning i kombination med lunginflammation vid fyratiden på morgonen den 12 januari 1938. Hans begravning blev en enastående manifestation och ägde rum den 18 januari i Hedvig Eleonora kyrka. En tyst minut hölls i radion till hans minne. Ungefär 100 000 personer var närvarande vid färden mot begravningsplatsen och kondoleanser och blomsteruppsättningar bildade formliga drivor.

Gösta Ekman sägs spöka på Vasateatern i Stockholm. För att hedra den store skådespelarens spöke så låter personalen ingen annan än den manlige huvudrollsinnehavaren använda hans gamla loge.

Vid ett tillfälle var Krister Henriksson (Wallander) prisutdelare i Nöjesguidens evenemang på Vasateatern. En av de medverkande, den legendariske Martin Ljung (1917-2010), ville för allt i världen inte ha den loge som erbjöds honom, dvs Ekmans gamla loge. Krister Henriksson fick ta den i stället. Krister berättade efteråt:

- Jag märkte ingenting. Men året därpå fick jag Gösta Ekman-stipendiet.

/Markus

1 kommentar:

  1. har hört namnet Marilyn Monroe förut....undrar var
    //Amanda

    SvaraRadera