Leta i den här bloggen

söndag 23 september 2012

The Lake Club


I förra inlägget stannade vi till vid en hemsökt sjö i New York och i detta inlägg ska vi in på en nattklubb i Illinois som heter "The Lake Club" som öppnades 1940 och var en av de hetaste nattklubbarna i Illinois och lockade folk från hela staten. Nattklubben hade ett stort exklusivt dansgolv och ägarna koncentrerade sig mycket på att få stora personligheter till klubben. Bland de många topp-artisterna var Bob Hope, Ella Fitzgerald, Guy Lombardo, Pearl Bailey, Spike Jones, Nelson Eddy, Woody Herman, Mickey Rooney och många andra. 

Den Lake Club öppnades som en nattklubb i 1940 men byggnaden på Fox Bridge Road hade sett många inkarnationer under åren dessförinnan, bland annat som flera restauranger och även en skridskobana som kallas Joy Inn. År 1940, vid namn två dans initiativtagare Harold Henderson och Hugo Giovagnoli renoverade platsen och öppnade den för företag.

Nattklubben öppnade som sagt 1940 men huset är äldre än så och har bland annat stått under en rad olika restaurangnamn och även en skridskobana som hette Joy Inn. Exakt hur gammal byggnaden är har jag svårt att hitta information om.

Lake Club behöll sin storhet i nästan två decennier. Det var känt, inte bara för sin svängiga underhållning, men även för sina förstklassiga spel också! Rika kunder och samhällseliten av Springfield och Decatur besökte flitigt klubben för de musikaliska gästerna men också för biljarden, spelborden, spelautomaterna och kortspelen också. Denna "speldel" av klubben bedrevs i hemlighet i en bakre delen av byggnaden och fick endast besökas av storspelare och VIP-gäster.

Albert "Rudy" Cranor arbetade på The Lake Club under dess glansdagar på 1950-talet. De som kände honom beskrev honom som en snäll och trevlig man med mycket stor kroppshydda och snövitt hår. I december 1958 var det tyvärr slut på det roliga då två poliser, i hemlighet, hade lyckats få tillgång till den hemliga speldelen. Efter detta gick det utför för nattklubben vilket även påverkade Rudy som började få en del personliga problem. Han var en mycket privat person, så ingen riktigt visste vad som pågick, men de märkte att han började dricka kraftigt, även under arbetstid. Man började också märka förändringar hos honom. Han verkade vara mer trött än vanligt och hade mörka ringar under ögonen. En kväll blev han så pass illa däran att man var tvungen att tillkalla ambulans. Han återvände till klubben efter en två veckors vistelse på sjukhuset, men han blev aldrig detsamma igen.

Den 27 juni 1968 fick Rudy nog av allt elände och sköt sig själv med ett hagelgevär i en av de bakre rummen på klubben...

Byggnaden hade stått öde i några år när två Springfields-killar köpte klubben 1974. Det var detta år när Tom Blasko och Bill Carmean blev de nya ägarna som spökerierna började.

En natt, placerade Tom Blasko en hög med dukar på en tomt bord och lämnade rummet. När han kom tillbaka var alla dukar på golvet. Han plockade upp dem och gick återigen ut ur rummet. När han kom in igen låg handdukarna återigen slängda på golvet. Detta upprepades flera gånger tills Blasko slutligen lämnade dem på golvet.

Anställda och besökande musiker har vittnat om flera konstiga händelser, till exempel dörrar som öppnas och stängs av sig själv, ljudet av fotsteg från tomma rum, en drink som lyfte från bordet och tömdes i en gästs knä, folk som känt att någon har petat och nypt dem men när de vänt sig om så har det inte varit någon där. Dessa och många andra bisarra händelser har inträffat på nattklubben.

En skrämmande händelse ägde rum sommaren 1979 när servitrisen Barbara Lard fick träffa Rudy som varit död i många år. Hon arbetade en kväll och gick på personaltoaletten som fanns inne på kontoret. När hon kom ut, såg hon ett genomskinligt huvud som liksom svävade i luften. Hon sade att denna uppenbarelse hade snövitt hår. Barbara kände inte till Ruby och visste ej helle hur han såg ut. Spöket såg på henne en stund och sedan talade det till henne och berättade då att en av ägarna till klubben skulle dö. Detta var inte ett hot, enligt Barbara utan snarare en varning.

Naturligtvis blev Blasko och Carmean mycket oroliga när de fick höra vad spöket hade sagt.... En av dem skulle dö... Två veckor efter händelsen avled Harold Henderson, en av de ursprungliga ägarna av klubben, vid en ålder av 69. Han var fortfarande ägare av byggnaden själv och var en ägare som Rudy skulle ha känt under sin livstid.

THE LAKE CLUB fanns på adressen 2840 Fox Bridge Road i Springfield, men brann ner till grunden en söndag förmiddag i augusti 1992. Nattklubben hade varit nedlagd sedan 1988 och var i dåligt skick. Det hade varit helt övergiven i mer än tre år vid tiden för branden. Utredarna menade att det hade bränts ned avsiktligt.

/Markus

Nu ska vi titta på det första avsnittet av A Haunting (om man inte räknar med de två långfilmslånga pilotavsnitten) som handlar om The Lake Club:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar