Leta i den här bloggen

måndag 10 september 2012

Körkarlen

Härom dagen så läste jag att den gamla stumfilmsklassikern Körkarlen från 1920 hade utsetts till den bästa svenska filmen någonsin i filmtidskriften FLM:s kritikeromröstning. Många av oss har säkert inte sett en stumfilm och saknar helt intresse av att se en sådan, men detta är en film som alla borde se, och den är bara en timme lång och finns i sin helhelt på youtube (se längst ner).

Varför jag tar upp denna film i min blogg är ju såklart för att detta är en klassisk spökhistoria skriven av Selma Lagerlöf 1912. Det handlar om en slumsyster vilket var en titel på en kvinnlig frälsningsofficer som arbetade socialt på de slumstationer (härbärgen) som bedrevs av Frälsningsarmén samt med uppsökande socialt arbete i hemmen ungefär som dagens uppsökande verksamhet inom socialtjänsten arbetar.) Denna slumsyster ligger på sin dödsbädd och ber om att få träffa David Holm och ingen kan någonsin förstå varför hon vill träffa honom. David Holm är en man som lider av alkoholism. Berättelsen bygger på tillbakablickar där det förflutna i skikt på skikt blottläggs.

Körkarlen spelades in 18 maj - slutet av juli 1920 och hade premiär nyårsdagen 1921, där regissören Victor Sjöström förvandlade romanen till film. Sjöström spelar själv den försupne "David Holm", som på väg mot undergången får besök av körkarlen som tvingar honom att se vad hans handlingar fått för konsekvenser.  

Berättelsen påminner en hel del om min favoritspökhistoria A Christmas Carol och detta var ingen hemlighet för när Lagerlöf började skriva boken, nämnde hon det sin "Christmas Carol" som hänvisning till Charles Dickens historia när hon ännu inte hade fått till den nuvarande titeln.
 

I en av scenerna i filmen hugger huvudkaraktären David Holm sig igenom en låst dörr med en yxa. Den scenen kopierade regissören Stanley Kubrick nästan rakt av i sin skräckfilmsklassiker The Shining, där huvudkaraktären Jack Torrence (spelad av Jack Nicholson) hugger sig igenom en låst dörr och uttalar repliken: "Heere´s Johnny!". Repliken är tagen från inledningen av Tonight Show när Johnny Carson var programledare.

Filmen är den äldsta svenska film som finns med i Steven Jay Schneider´s "the '1001 Movies You Must See Before You Die".

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar