Leta i den här bloggen

måndag 17 september 2012

Kedjebrev - Carmen Winstead

Ett kedjebrev går ut på att mottagaren ska skicka en kopia av brevet vidare till en eller flera personer. Detta gör att antalet mottagare ofta växer mycket snabbt och kommer efter några generationer att uppgå till väldigt stora antal om kedjan inte bryts.

Det finns många motivationer bakom kedjebrev. En del är för egen vinning, som till exempel de som vill att man ska skriva sin adress längst ner på en lista och skicka en mindre summa pengar till den som står överst på listan.

En mer otrevlig variant är spådomsliknande kedjebrev, där mottagaren råds att skicka brevet vidare till ett visst antal personer inom en viss tid. Lyckas man kommer något fantastiskt att hända, misslyckas man står det ofta att en hemsk olycka kommer att drabba en inom det närmaste dygnet. Det är förstås ren rappakalja, men kan uppfattas som mycket obehagligt av vissa personer. Här är ett exempel jag hittade i en ung tjejs profil på en av våra många svenska communitys:Den sextonde oktober 1986 ströps en liten 6 årig flicka till döds om du inte sätter detta på din hemsida permanent kommer hon stå bredvid din säng och le mot dig med sitt kritvita ansikte och den 11 natten kommer hon strypa dig långsamt till döds så bryt ej kedjan.

Ett kedjebrev som kom att bli mer känt (eller kanske ökänt) i USA är det som handlar om Carmen Winstead, ibland kallad Jessica Smith och hennes tragiska dödsfall som cirkulerat på nätet sedan 2006-2007 och som sprider sig än idag. 

Berättelsen handlar om en 17-årig tjej som av "misstag" knuffats ner en i en kloak av sina kamrater. Efter hennes död dök det upp meddelanden som skickas på nätet som sade att man skulle hedra hennes bortgång genom skicka vidare ett meddelande. Om man inte gjorde detta skulle man mötas av en tragisk död.

Meddelandet eller berättelsen om Carmen eller Jessica som skulle copy/pastas in var följande som jag har översatt fritt:

"Carmen och resten av hennes klass var på en brandövning och fem flickor försökte göra bort Carmen och knuffade därför i henne ett avlopp. När hon inte kom upp tillkallades polis. Flickorna sa att hon föll i av misstag vilket polisen trodde på. Ca två månader senare fick 16-åriga David Gregory detta meddelande men valde att ignorera det. När han gick för att ta en dusch hörde han ett skratt, blev livrädd och sprang till sin dator för att svara på meddelandet. Han sade godnatt till sin mamma och somnade. 
Fem timmar senare vaknade hans mamma upp mitt i natten av ett högt ljud från Davids rum. När hon gick för att titta till honom upptäckte hon att David var borta. 
Några timmar senare fann polisen honom i avloppet, med en bruten nacke och huden i ansiktet avskalat."

I meddelandet ska du skriva "They hurt her" annars får du besök av Carmens spöke som antingen kryper upp från ett avlopp, toalett, dusch eller när du går och lägger dig. Senare kommer man att hitta din kropp i ett kloaksystem.

Här har ni en längre version av kedjebrevet.

/Markus

P.S, här har ni lite stöd, ni som finner detta kedjebrev ruskigt otäckt:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar