Leta i den här bloggen

söndag 16 september 2012

Hemsökta tavlor - Painting of The Headless Man

För ett år sedan skrev jag ett inlägg om hemsökta tavlor och porträtt och nu har jag lyckats hitta en tavla till!

Spökforskaren och författaren Stephen Wagner fick höra en intressant berättelse från en läsare, konstnären Laura P. Skicklig som hon är har hon sålt många av sina verk till privatpersoner och företag runt om i USA. 

År 1994 hade reklamfotografen James Kidd en av sina foton för visning på ett galleri i Tombstone, Arizona där jag visade några av mina oljemålningar. Fotot var på den gamla diligensstationen vid Tombstone. Han tog först en bild på diligensstationen och en gammal diligens, och då han inte dragit fram sin kamera så att han kunde få en dubbel exponering foto med en annan gammal vagn i förgrunden.

När bilden framkallades visade det något oväntat. Stående på en stock till vänster om vagnen fanns en figur som fotografen inte såg när han tog bilden. När han tittade lite närmare så såg han att vara en huvudlös man! Mannen var klädd i päls, byxor och stövlar men han hade inget huvud. Fotografen säger att fotot har granskats av Kodak och andra experter för att bevisa att han inte hade manipulerat det på något sätt.

Laura kunde inte komma över det märkliga fotot och frågade honom om hon kunde göra en oljemålning av den. Hemma i Sierra Vista, Arizona, började hon arbeta på en 16 x 20-tums oljemålning baserad på fotot.

När hon var ungefär halvvägs med målningen började hon få en konstig känsla. Hon började fråga sig själv: "Varför i hela friden jag ville måla den här bilden?" Men hon avslutade ändå sitt arbete och det var efter att målningen var färdig som underliga saker började hända.

Laura tog den inramade målningen och några andra för en visning hos ett företag. Tavlan med spöket hängdes upp på väggen bakom ett skrivbord. Tre dagar senare ringde folk från kontoret och bad mig komma och hämta spökmålningen. Varje morgon såg personalen att tavlan hängde på sned trots att de gång på gång hade varit där och rättat till den. Dessutom hade de fått problem med tidsbokningar och annat då en massa viktiga papper försvann. De var riktigt rädda för målningen så Laura kom och hämtade den.

1995 flyttade Laura och hennes man till ett helt nytt hem i Tennessee. De hoppades då att de spöklika förehavanden skulle sluta men de gjorde det inte. Märkligt nog hade taket på garaget ett hål som gjorde att det kom in vatten när det regnade. Takläggare kom ut tre gånger för att reparera den, och även om de arbetade på det de sa att de inte kunde hitta orsaken till läckan. Inget de gjorde stoppade läckan. Slutligen frågade maken Laura var spökmålningen var. Det stod lutad mot väggen mellan vardagsrummet och garaget. De flyttade målningen ... och garaget taket läckte aldrig igen.

En kväll stod Laura och lagade mat. Hon tog fram salt och peppar och satte dem på det dukade bordet. Hon gick till dörren och ropade till min man att middagen var klar. När hon kom tillbaka var salt spillt över bordet och på golvet. Saltkaret stod upprätt på samma plats där hon hade lämnat det och de hade inga djur eller barn i huset att skylla...

Laura har alltid tagit bilder av målningar hon har gjort. Folk frågar henne om de får se bilder på målningarna och mest alltid säger att de inte vill röra foto av spökmålningen. Tjejerna på skönhetssalongen ville att Laura skulle ta med sina bilder till salongen, vilket hon gjorde. En kvinna började skryta om att hon inte tror på spöken och att det var dumt av dem att inte våga röra vid bilden. "Låt mig se det", sade hon. Hon tog bilden, tittade på det nära och bara skrattade. Den natten föll en gammal klocka ner från väggen hemma hos kvinnan, en klocka som hade hängt på väggen i 40 år, föll ner och gick i tuden bitar.

Målningen hänger i fortfarande i Lauras hus. Ett fåtal personer har bett att köpa målningen, men hon törs inte  sälja den. Vad skulle ett olycklig spöke göra med deras liv?

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar