Leta i den här bloggen

torsdag 9 augusti 2012

Onryō - Legenden bakom skräckfilmsklyschan

Från filmen Ringu
Visst har man nästan tröttnat på bleka spökkvinnor med långt svart hår som hänger ner framför deras ansikten vilket gör dem helt sjukt läskiga? Jepp, de är vanligt förekommande, men förmodligen just för att det fungerar som skräckfilmsmoment. I alla fall på mig... Jag har nog inte tröttnat på dem.

Den första filmen som jag känner igen där denna typ av skräckfilmsspöke ingår är den japanska filmen Ringu från 1998, vilken senare kom att nyinspelas i en minst lika otäck merikansk version med bla. Noami Watts. Det finns säkert äldre filmer med dessa spöken, men jag tror att det kom att bli en rikig klycha under 2000-taler, både i asiatiska skräckfilmer och i amerikanska.

Har man sett en del asiatiska skräckfilmer så förstår man snart att denna del av Världen har en betydligt bredare spökhistoriekultur än vad vi har. Japanerna behöver inte hitta på saker och ting utan kan använda sig av spöken från den japanska traditionen. Vad de flesta säkert inte känner till är att dessa svarthåriga spöken härstammar från en gammal japansk legend, Onryō (är osäker på hur det uttalas).


Onryō är hämndlysten ande i japansk mytologi. Det finns manliga spöken av denna typ, men vanligast är det med kvinnliga onryō. Detta spöke var kraftlöst som levande och blev ofta bedragna av sina manliga älskare. Som spöken blir de starka och hämndlystna. Enligt traditionen så är det just törsten efter hämnd som driver andar att bli till en Onryō.

Men vad är då grejen med håret som härjar fritt på dessa spöken? Kanske kommer detta av att de japanska kvinnorna enligt gammal tradition bara släppte ut sitt långa hår en enda gång. När de låg döda i sina gravar...  

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar