Leta i den här bloggen

måndag 6 augusti 2012

Frammegården i Skillingmark

På väg till Borgvattnets prästgård - När man möts av en sån här skylt så 
undrar man om man är på väg till en  tivoliattraktion eller ett 
hemsökt hus... Kanske säkrast att åka hem igen?
Jag har tidigare nämnt att jag mer än gärna skulle vilja besöka ett hemsökt hus, men då det oftast handlar om herrgårdar och slott så innebär det kostnader som jag inte har råd med. Förr kunde man kika in i det gamla ålderdomshemmet i Norrfly, men pga vandaler så är det kört. Ett av våra mest populära spökhus i Sverige är Borgvattnets prästgård där man kan övernatta för mer eller väldigt mycket mindre överkomliga summor.


Nu har jag hittat ett ställe som låter dig övernatta för 200 kr per person, vilket är en helt okej summa (priset just nu, se hemsidan). Stället jag talar om är hembygdsgården "Frammegården" i Skillingmarks socken i Eda kommun i Värmland som ligger alldeles vid norska gränsen.


Hembygdsgården är byggd under det glada 1700-talet och har sedan 50-talet varit ett populärt utflyktsmål för spökjägare. De som övernattat berättar att de hört knackningar, steg och andra underliga ljud. Flera medier menar att denna hembygdsgård är en av de mest hemsökta platserna i Sverige. Varför hembygdsgården är så pass hemsökt är oklart. Många tror att det är den sista ägarinnan som går igen. Flera har sett henne i huset och på gården tillsammans med en liten pojke.


Det mest aktiva rummet sägs vara det sk "likrummet", ett öknamn som tilldelats rummet pga flera människor sägs ha avlidit där. I detta rum har många upplevt starka känslor av obehag. I rummet intill står det en gammal gungstol som många har sett röra sig utan anledning. Dörren mellan dessa rum envisas om att få vara öppna, trots att man har reglat dem med haspar...


/Markus


Här har ni ett spännande reportage om Frammegården från Värmlands folkblad, klicka på bilderna så blir de stora och läsbara!

4 kommentarer:

 1. Jag har övernattat där med några vänner. Man hör oftast dunsar och gångsteg från övervåningen men när man går upp finns inget där och man upplever hur lugnt det är där uppe. Andra gåtor är ju knackningarna som verkar komma från hörnen i stora salen på övervåningarna och dunsarna som får huset att skaka. Ibland kan dunsarna och knackningarna vara intensiva under lång tid men sedan övergå i lugn igen som kan vara i flera timmar innan det brakar loss igen. På undervåningen hörs barnskrik och röster som tros komma från källaren. Alla som besöker gården har sina egna erfarenheter av vad dom upplever och var dom upplever dom. Inget görs eller händer på beställning så vissa nätter händer inget. Det är därför många människor återvänder dit igen.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Har öppnat ett forum för Frammegården i Skillingmark. Här kan man skriva om sina egna upplevelser på gården, eller läsa andras. Det finns även information om bokning, hushållning, gårdens historia och tips om hur man får ut mest av en natt på Frammegården. Forumet är nystartat, alla får skriva, välkommen!

  http://frammegarden.forum24.se/

  SvaraRadera
 4. Var på frammegården igår. Hörde lite knackningar och snusar på övervåningen. Och klockam på väggen i köket därnere började svaja. Men annars ganska lugnt.

  SvaraRadera