Leta i den här bloggen

söndag 5 augusti 2012

Flera kända spökfotografier

Förra sommaren postade jag ett inlägg med några av de mest berömda spökfotografierna. Visst är det så att det är de foton som äldre än internet och modern fototeknik som är mest intressanta? Här kommer en lunta med foton från 1891 till 1991.


The Lord Combermere Photo, 1891
Detta foto är ett av de äldsta spökfoton som tagits. Fotot togs i det gamla Combermere Abbey´s bibliotek 1891 av Sybell Corbet som hyrde huset över somrarna. När hon framkallade fotot fick hon se en man sittandes i fåtöljen till vänster.

När fotot togs så pågick husets ägare Lord Combermeres begravning ca en halvmil från huset. Mrs Corbet var därför den enda som befann sig i huset. De som kände lorden hävdade bestämt att figuren i fåtöljen var lorden själv. Tråkigt nog har jag svårt att hitta en målning eller foto på Lord Combermeres förutom denna spökbild vilket gör att vi inte har något att jämföra med.

P.s - Lord Combermere, Wellington Henry Stapleton-Cotton, 2nd Viscount Combermere var son till Stapleton Cotton, 1st Viscount Combermere som var inblandad i öppnandet av den hemsökta gravkammaren "The Chase Vault".

The S.S. Watertown Faces, 1924

Detta berömda foto är taget 1924 och sägs visa ansiktena av två besättningsmän på handelsfartyget S.S. Watertown som några dagar innan hade omkommit när de hade rengjort en oljetanker där de båda kvävdes till döds.
Fotot är taget från sidan av skeppet där ansiktena framträdde i vågorna. Enigt vittnesmål så hade dessa ansikten visat sig vid flera tillfällen efter olyckan och vid detta tillfälle så var man snabb att fånga dem på bild. 


The Queensland Photo, 1946

Taget 1946 på en kyrkogård i Queensland i Australien av en kvinna som ville fotografera sin tonårsdotters grav. När fotot togs så var kvinnan ensam på platsen, men trots detta så kom ett litet barn med på fotot efter framkallningen. Barnet tycks sitta på graven och enligt kvinnan så kände hon inte till barnet, vilket mer eller mindre kunde utesluta att det skulle ha rört sig om en dubbelexponering*.The Corroboree Rock Spirit, 1959
Detta färgfoto togs av pastor RS Blance 1959 när han var ute och fotograferade den australiska vildmarken på Corroboree Rock, som ligger 100 miles (ca 160 km) från Alice Springs, en stad belägen i centrala Australien (Nordterritoriet). Platsen kallas Mparntwe av ursprungsbefolkningen arrerntefolket, som bott i centrala australiska öknen omkring vad som idag är Alice Springs i över 50 000 år. Enligt legender på platsen så sägs det att aboriginerna (ursprungsbefolkningen) genomfört fruktansvärda ceremonier i det förflutna. Som ni kanske förstår så är legenderna skapade av den vite mannen utifrån dennes okunskap.
Enligt pastorn fanns det ingen annan på platsen när fotot togs. En del menar att detta foto inte har undersökts eller ifrågasatts på samma sätt som andra spökfoton med principen av att det är en kyrklig och respekterad person som är fotografen, ingen ville ju påstå att en präst/pastor skulle ljuga.

Toys-R-Us, 1978
Detta foto från 1978 är lite annorlunda på så vis att flera vitten var närvarande vid tillfället. Fotot är taget i Sunnyvale's Toys-R-Us-butik i Kalifornien vilket är en leksaksbutik som är känd för att vara hemsökt. 
Fotot togs i samband med en tv-inspelning av tv-serien "That’s Incredible!"(1980-1984). Killen i mitten av bilden som står lutad mot väggen var inte med vid fototagningen, men fastnade på bild ändå...
Vi tv-inspelningen medverkade även det kända mediet Sylvia Browne som uppgav sig ha tagit kontakt med spöket. Denne unge man var, enligt Browne, en ung dräng som arbetade på "The Old Murphy Ranch", dvs platsen där Toys "R" Us ligger idag. Mannen sa att hans namn var Yonny Yonson och att han var en utländsk arbetare som en dag var ute och högg ved när han av en olyckhändelse råkade hugga sig själv i benet vilket ledde till att han förblödde. Året var 1869...

Bachelor’s Grove Cemetery, 1991
Detta foto som är det nyaste i detta inlägg är taget 10:e augusti 1991, mitt på ljusa dagen,  på den övergivna kyrkogården Bachelor’s Grove Cemetery i Illinois som är känd för att vara hemsökt. I de flesta fall är denna typ av foton tagna av privatpersoner och/eller personer som inte hade i syfte att fånga spöken på foto, detta foto skiljer sig på så vis att det är taget av "spökjägare", detta sällskap kallar sig Ghost Research Society och har funnits sedan 1977. Fotot togs med en svart-vit film med högt iso vilket är en teknik som används för att få skarpa bilder under sämre förutsättningar. I detta fall användes denna kamerateknik i ett område där gruppens elektroniska utrustning hade haft problem, man tog ett foto vilket kom att bli ett av de mest berömda spökfotografierna, fotot av en kvinna i ålderdomlig klädsel insvept i linneduk*, sittandes på en gravsten. Notera hur nedre delen av hennes ben tycks vara genomskinliga.

/Markus


* I film och fotografi är dubbelexponering en teknik där en filmruta exponeras två gånger, till två olika bilder. I den resulterande bilden visas den andra ovanpå den första. Tekniken kan användas för att skapa spöklika bilder eller lägga till personer och föremål som inte var där från början. Den används ofta för fotografiska spratt.

*Liksvepning - Svepning innebär att man gör kroppen redo inför begravningen. Kroppen rengörs och en vit svepningsskjorta alternativt den avlidnes egna kläder används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar