Leta i den här bloggen

torsdag 12 juli 2012

Ghostbusters - Spökligan

Om du liksom jag bor i Gävle så vet du kanske att den fantastiska 80-talsklassikern Ghostbusters visas på sommarevenemanget Utomhusbio i Boulongern ikväll 22.00 (12/7 -12). Jag älskar denna film, och dess uppföljare. Jag har t.o.m en poster ovanför sängen :)

När universitetet ska spara in på den parapsykologiska avdelningen startar forskarna Dr Venkman (Bill Murray), Dr Spengler (Harold Ramis) och Dr Stantz (Dan Aykroyd) en privat firma vid namn Ghostbusters. De specialiserar sig på att utrota övernaturliga plågoandar. En dag får de ett mycket speciellt uppdrag, Dana Barrett (Sigourney Weaver) söker deras hjälp då det verkar som att hennes kylskåp är ingången till den andliga världen och snart står Ghostbusters inför en uppgift som är mycket svårare än att fånga ett vanligt spöke.


Konceptet för första filmen var inspirerad av Dan Aykroyds egna intresse för paranormala fenomen. Aykroyd kom på Ghostbusters efter ha läst en artikel om kvantfysik i American Society of Psychical Research Journal och tittat på filmer som Ghostchasers. Aykroyd tänkte, "Låt oss göra om en av dessa gamla spökkomedier, men låt oss använda den forskning som görs idag. Redan vid den tiden fanns det rimlig forskning som skulle kunna peka på en utrustning som kan fånga ektoplasma eller materialisering, åtminstone visuellt".


Rollerna i manuset skrevs för skådespelarna John Belushi, Eddie Murphy och John Candy. John Belushi (James Belushis äldre brorsa) som var Dan Aykroyd kollega i SNL (Saturday Night Live) samt medaktör i The Blues Brothers från 1980 var tänkt att spela rollen som Peter Venkman, olyckligt nog avled Belushi av en överdos 1982, rollen gick då till Bill Murray. Murphy var tänkt att spela Winston och Candy skulle spela Louis Tully (Danas töntige granne), dessvärre hade ingen av dessa herrar tid för Ghost Busters då de båda var populära och eftertraktade skådespelare på 80-talet.
Under inspelningen refererade Dan Aykroyd det gröna matglada spöket "Slimer" som John Belushi's spöke.
Det har i flera år pratats om att en tredje film ska komma. Om så blir fallet, hur kommer den att bli? En annan sak jag funderat på är hur de kommer att använda filmmusiken då den ju är ganska typiskt 80-tal. Jag hoppas det blir bra. I februari 2012 sa Dan Aykroyd: 
"The script must be perfect. We cannot release a film that is any less than that. We have more work to do." 
Så det låter som att de tänker lägga ner mycket energi på Ghostbusters III, vilket ju är ganska lovande.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar