Leta i den här bloggen

onsdag 27 juni 2012

The Headless Horseman - Den huvudlösa ryttaren

Fram tills nu så har jag alltid kopplat "Den huvudlösa ryttaren" till Washington Irvins "The Legend of Sleepy Hollow" som jag nämnde i inlägget om huvudlösa spöken. Det jag inte visst var att legender om huvudlösa ryttare har cirkulerat i Europa enda sedan medeltiden, om inte längre. Det sägs att Washington skrev sin klassiska spökhistoria efter att ha fått höra en berättelse om huvudlös ryttare som utspelar sig i New York. Här har ni en hemsida med just den berättelsen som även bjuder på en länk där du kan lyssna på spökhistorien.

I keltisk folklore berättas det om en figur som kallas dullahan som betyder "The Dark Man". Ett annat namn på spöket är Gan Ceann som betyder "utan huvud". Spöket beskrivs som en älva som rider på en svart häst. Under armen bär han på sitt huvud vars ögon är vidöppna och påminner om flugögon. Munnen sträcker sig från ena sidan av huvudet till den andra och har ett fasansfullt grin. Huvudets hud sägs ha samma förg och koncistens som gammal möglig ost. I andra handen har Dullahan en piska som i själva verket är mänsklig ryggrad. Ibland åker spöket runt med en vagn vilken påminner om en begravningstransport, dekorerad med stearinljus i dödskallar, vagnens ekrar är gjorda av mänskliga lårben. På vagnen finns även ett maskätet gammalt bårtäcke. Om Dullhan stannar till betyder det att en person kommer att dö. Dullahan ropar då ut dennes namn vilket gör att personen i fråga avlider.

Det finns inga sätt att fly undan Dullahan då denne kan öppna alla grindar och lås. Ej heller är Dullahan särskilt glad i att iakttas när han är ute på sina ärenden, så om någon ser på när denne kommer ridandes så blir personen med blod besköljd, detta fungerar som en markering att personen är näst på tur. Om du skulle ha oturen att stöta på detta keltiska spöke så bör du ha guld på dig då Dullahan är rädda för just guld.

I Tyskland finns två berättelser som de kända folklore-samlarna Bröderna Grimm har nedtecknat. Den ena berättelsen utspelar sig i närheten av staden Dresden där vi möter en kvinna som tidigt en söndagsmorgon går runt i skogen för att plocka ekollon. Vid ett område kallat "Lost Waters" hör hon ett jakthorn. Hon hör ljudet ytterliga en gång och vänder sig då om och får se en huvudlös ryttare klädd i en lång grå kappa sittandes på en häst.

Den andra berättelsen utspelar sig i Braunschweig figurerar en huvudlös ryttare som är av det lite snällare laget. I berättelsen kallas spöket för "Den vilda jägaren" vilken blåser i sitt jakthorn för att varna jägare att inte rida ut nästa dag då de då kommer att råka ut för en olycka. Visst låter detta som ett klassiskt varselspöke?


Till sist så måste jag bara nämna en grej. Ni vet när någon verkligen är lik någon och man vill berätta det för alla man känner. Tur att man har en blogg... Här har vi Will Rogers som spelar Ichabod Crane i stumfilms-versionen av The Legend of Sleepy Hollow från 1922. Är inte Will Rogers larvigt lik en mörkhårig Robert Gustafsson? Will Rogers var en betydligt mer stilig skådis än vad han är i den filmen. Håller ni inte med mig om likheten, se filmen som finns i sin helhet på fantastiska Youtube. 

/Markus

The Legend of Sleepy Hollow från 1922. Ca 70 min.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar