Leta i den här bloggen

tisdag 19 juni 2012

Gröna handen
Omkring 1990 när jag var 8-9 år ungefär så gick det ett barnprogram på tv som hette Pippi Pelikan. De flesta avsnitten utgick från den numera nedlagda Katarinahissen i Stockholm. Uppe i hissen tittade Pippi Pelikan ut över den stora staden och i varannat avsnitt så hamnade kikaren på en grupp barn som satt på en vind och berättade spökhistorier. Jag kommer ihåg hur jag efter dessa spökavsnitt alltid hade lite svårt att sova...

Berättelserna kom ifrån boken Gröna handen och andra spökhistorier av Ulf Palmenfelt. Dessa berättelser är ganska otäcka vilket bara är fantastiskt för en 8-9-åring. Det är inga tramsiga berättelser med en komsk knorr på slutet. Om ni har ungar som gillar spökhistorier precis som jag gjorde då jag var barn, kolla upp Palmenfelt då han har skrivit flera böcker i liknande stil.

/Markus


Gröna handen

Det var den flicka som bodde hos sin mormor. På natten blev hon kissnödig. Hon gick ner för trappan, för hennes sovrum låg på övervåningen och toaletten var på undervåningen. När flickan gick genom vardagsrummet, blev hon förskräckt, för mitt på vardagsrumsmattan låg en grön hand. Den skimrade lite grann, som om den var självlysande.
Flickan sprang upp till mormors sovrum och väckte henne.
-Mormor, mormor! Det ligger en grön hand på mattan i vardagsrummet! sa flickan.
- Det inbillar du dig bara, sa mormor. Gå och lägg dig och försök somna om.
Men flickan var fortfarande kissnödig och gick ner för trappan igen. Då fick hon se att den gröna handen låg på det nedersta trappsteget. Hon blev lika rädd som första gången och sprang på nytt och väckte mormor.
-mormor, mormor! Det ligger en grön hand på nedersta trappsteget! sa flickan.
- Det inbillar du dig bara, sa mormor. Gå och lägg dig och försök somna om.
Men flickan var fortfarande kissnödig och gick ner för trappan igen.
Nu såg hon ingen hand, utan hon gick till toaletten och kissade. När hon kom upp till sitt rum, såg hon att den gröna handen låg på hennes täcke.
Nu blev flickan verkligen rädd. Hon sprang in och väckte mormor och ropade.
-mormor, mormor! Det ligger en grön hand på mitt täcke! Men mormor svarade bara sömnigt.
- Det inbillar du dig säkert bara. Gå och lägg dig och försök somna om.
Flickan var mycket rädd, men gjorde som mormor sade. Hon gick tillbaka till sitt rum, kröp ner i sängen och försökte att inte titta på den gröna handen som låg på täcket.
På morgonen skulle mormor väcka flickan för att hon skulle gå till skolan. När mormor kom in i hennes rum, låg flickan död i sin säng. På nattduksbordet bredvid sängen låg en grön hand. Den skimrande lite grann, som om den var självlysande.
Efter begravningen städade mormor flickans rum.
Då slängde hon den gröna handen i soptunnan. Nästa morgon låg den på nytt på flickans nattduksbord.
Då tog mormor ut den i trädgården och brände upp den i grillen. Nästa morgon låg den gröna handen på nytt på flickans nattduksbord. Den var inte så mycket som var religös. Hon lade handen på en vit handduk på köksbordet. På ena sidan lade hon bibeln och på andra psalmboken. Sedan började hon läsa böner och andra religiösa ord. Då blev handen till aska. Kvinnan vek ihop handduken med askan och grävde ner den i trädgården.
När mormor gick hem, såg hon, att hon hade fått att svart kors inuti vänster hand. Det korset gick aldrig bort.


Ur Ulf Palmenfelts "Gröna handen och andra spökhistorier" från 1987.

4 kommentarer:

 1. oj! vad betyder korset?...;)
  //Amanda

  SvaraRadera
 2. sååå läkig!!!:((( vågar ine såva nu

  SvaraRadera
 3. asså jag tyckte inte att den var läskig...

  SvaraRadera