Leta i den här bloggen

torsdag 31 maj 2012

Ansiktena i Bélmez

Här har vi nu en berättelse som ger uttrycket stone face/Stenansikte en helt annan innebörd. Vi tar en trip över till Spanien till den lilla staden Bélmez de la Moraleda som oftast, kort och gott, brukar kallas för Bélmez. Denna lilla stad på drygt 1800 innevånare är mest känt pga vad som försiggår på Street Real 5, hemma hos familjen Pereira.


Det hela började den 23 augusti 1971 då Maria Gomez Pereira upptäckte bilden av ett mansansikte på betonggolvet i köket. Ansiktet blev för var dag allt mer tydligt. Marias make, Juan Pereira och deras son, Miguel, förstörde bilden med en hacka och lade sedan dit ny cement. Borgmästaren i Bélmez informerades och förbjöd förstörelse av nytt ansikte. Om fenomenet skulle återkomma ville han att man skulle skära ut ansiktet för att låta det undersökas. 

Det dröjde inte länge innan ansiktet kom tillbaka. Kemister som undersökte betongen fann inga avvikelser som färgämnen eller några andra förändringar. Fastigheten var känd för att det en gång i tiden hade varit en kyrkogård i det förflutna, så golvet grävdes i hopp om att hitta vad som orsakade fenomenet.

Efter att grävt ca tre meter så fann man mänskliga kvarlevor. Dessa avlägsnades och begravdes på nytt. Kort efter att golvet fått ny betong började nya ansikten att framträda.
Det hade bara hunnit gå två veckor då ansiktet av en man dök upp på golvet och efter ytterligare två veckor dök även ett kvinnoansikte upp som var omgivet av nio till femton mindre ansikten.

Ansiktena i Bélmez kom att intressera många människor som kom för att beskåda fenomenet. En del av dessa påstod att de hade kunnat se hur ansikten spontant framträdde på golvet framför deras ögon. Det berättades att ansiktena på golvet kunde komma och gå, dyka upp och försvinna ibland under en enda dag, medan andra fanns kvar en längre tid. Ansiktena såg också ut att åldras med tiden…

Fenomenet har diskuterats av bland annat skeptiker som tror att det hela är en bluff, att Maria, eller någon annan i familjen själv målade dit ansiktena. Andra menade att det kanske handlade om ett fall av psykokinesi (se inlägget om poltergeist), då man menade att ansiktsuttrycken hos bilderna ibland kunde ändra sig beroende på Maria Gõmez Pereiras humör.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar