Leta i den här bloggen

onsdag 11 april 2012

Kategorier spöken - Lakanspöken

Visst kommer ni ihåg hur ni ritade spöken som barn? Kanske såg de ut ungefär så här:
Dessa spöken kallas ofta för "lakanspöken" och kan ofta även ses med kedjor som de rasslar med när de hemsöker gamla slott eller andra kusliga platser. Men varför såg våra spöken ut på detta vis? Förmodligen beror det på att vi sen urminnes tider har svept in våra avlidna i vita lakan, s.k svepning.

Men varför rasslar spöken med kejdor? Det är inte bara Marley's spöke i A Christmas Carol som bär kedjor. När man har studerat medeltida och antika spökhistorier så har man sett att stönande lakanspöken med kedjor har hängt med rätt så länge. Kedjerasslande spöken figurerade redan i den antika romerska litteraturen. Plinius den yngre skrev en berättelse år 102 om ett kedjeskramlande spöke där spöket lik hittades i kedjor. Man trodde av romarna kedjade fast liken då detta var ett av sätten att hålla ett spöke från att vandra omkring.

Julia Buccola Petta

Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta spöken bär det de senast hade på sig då de avled alt. det de begravdes i.  Det förekommer att kvinnor begravts i sina bröllopsklänningar varför vi ofta i olika spökhistorier mött just brudklädda spöken.

Ett av våra mest kända och mest oläskigaste lakanspöke är nog Lilla spöket Laban som är huvudpersonen i Ingers och Lasse Sandbergs barnböcker. Laban är ett snällt lakanspöke som bor i slottet Gomorronsols källare. Han är kompis med lillprins Bus, och hans pappa försöker skrämmas på nätterna men lyckas oftast inte. Lilla spöket Laban uppfanns 1958 som tröst för att Inger och Lasses son Niklas inte skulle vara rädd för spöken. Jag har aldrig läst eller hört någon av dessa berättelser och vad jag förstår så är Laban helt enkelt ett spöke utan bakgrundshistoria, dvs, det finns ingen info om hur han dog. Rätta mig mer än gärna om jag har fel.

/MarkusTill sist - Lakanspöke i Paranormal Activity 3:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar