Leta i den här bloggen

lördag 31 mars 2012

Kategorier spöken - Vandöda

En zombie från tv-serien "The Walking Dead"
Jag har funderat på en sak. Ni vet spöken som reser sig ur sina gravar, vad kallas såna spöken? Såklart tänker både ni och jag att det handlar om zombies, men är det verkligen det? Zombies reser sig ur graven med hjälp av voodoo eller annan kraft (ex. radioaktivt utsläpp eller virus) och inte bara sådär ändå som vi kan läsa om i många spökhistorier. Jag tänker på de spöken som figurerar i bl.a Taksteinarn och Ringen. I detta fall käns det som att man skulle använda "zombie" just eftersom att man inte vet en bättre benämning.

Nu har jag funnit svaret på min fråga, Taksteinarn som gick igen och "skelettspöket" i "Ringen" är exempel på "vandöda" väsen som av olika anledningar inte gått vidare till livet efter detta. Som ni kanske förstår så har man trott på spöken av olika typer sedan urminnes tider över hela Världen. Under det glada 1300-talet mördades en man av okända gärningsmän som begravde kroppen, men innan de gjorde detta så körde de ner tre träpålar genom hans kropp och ner i jorden, detta för att undvika att den mördade mannen skulle gå igen för att utöva hämnd.

I engelskan används ordet revenant för denna typ av spöke. Många berättelser om dessa uppkom under medeltiden runt omkring i Europa. Enligt dessa berättelser så är dessa spöken hämndlystna och ute efter ett specifikt ändamål t.ex. hämnd mot sin mördare. I flera fall påminner en revenant om vampyrer då den får liv genom att suga blod från de levande.


Exempel på vandöda kan vi se i filmen Creepshow från 1982 när en man som dränkt en man och en kvinna får besök av dessa i efterhand:


/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar