Leta i den här bloggen

onsdag 14 mars 2012

EVP - Electronic voice phenomenon

Friedrich Jürgenson (1903-1987 född i Odessa,
modern var svenska och fadern av danskt ursprung.
Jag har tidigare pratat om spöken som fastnat på foto och kommer senare att prata om spöken som fastnat på film, men idag ska vi kolla lite närmare på en inte alls så tråkig förkortning, nämligen EVP som står för Electronic voice phenomenon.
EVP är en benämning på ljudinspelningar där man kan höra röster som inte gick att uppfatta vid inspelningstillfället. Röster från de döda. Säkert har ni sett olika "spökjägar-program" på tv där man använder en EVP-inspelare i syfte att kommunicera med spöken.

Vad jag inte visste var att man faktiskt i svenska spökjägarkretsar kallar fenomenet för elekrtoniska röstfenomen som förkortas ERF och det tycker jag att de ska få fortsätta med. Jag är alldeles för van att kalla det för EVP så nu kör vi på det.

EVP-fenomenet blev känt genom Friedrich Jürgenson  då han, fredagen den 12 juli 1959 vid sitt sommarställe i Södermanland i lugn och ro ville spela in bofinkens sång och använde sin bandspelare på vanligt sätt. När han sedan lystnade på inspelningen så hördes en främmande mansröst. Vid senare inspelningar hördes röster som talade till honom personligen. De identifierade sig som de döda.

Jürgenson arbetade med inspelningar några år, blev övertygad om att rösterna inte var av jordiskt eller mänskligt ursprung och redovisade resultaten i boken Rösterna från rymden 1964. För mer info om Jürgeson med intervjuer samt en del grymma EVP-inspelningar, kolla in den här länken.

Om du tycker att detta verkar vara spännande så tycker jag att du ska spana in någon av alla spök-tv-serier som finns så får du ta del av många EVP-inspelningar.
Om du vill testa själv så kan du här läsa hur du gör.

Ockult Skåne, utdrag ur pilotavsnittet. Intervju med Ebbe Johansson och Lizzie Werneroth om EVP, röster från andra sidan som spelats in på band.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar