Leta i den här bloggen

lördag 14 januari 2012

Änglamakerskan


Citadellet i Landskrona är en fästning som byggdes på 1500-talet. Från 1700-talet anvädes fästningen som fängelse och 1827 blev det till en förvaring av livstidsdömda. Under 1900-talet användes fängelset som tvångsarbetsanstalt för kvinnor fram till 1940.

En höstnatt 1917 hörde fångvaktarna ett skrik som kom från en av cellerna, cell nr 5. Kvinnan som var inlåst i cellen berättade att hon sett en kvinna hänga i cellfönstret. Enligt sägnen kan man höra mystiska ljud från cellen och hundar som närmar sig cellen brukar resa ragg. De vägrar att sätta sin tass i cellen.

Så vem är det då som hemsöker cell nr 5 på Citadellet i Landskrona? Kanske är det "Änglamakerskan" Hilda Nilsson som den 10 augusti klockan 17.30 hittades död i sin cell, nr 5. Hon hade hängt sig med en linneduk som hon hade bundit fast i cellfönstret.

Baljan och hinken som användes för att dränka spädbarn.
Hilda Nilsson bodde i Helsingborg och blev känd som ”Änglamakerskan på Bruksgatan”. Hon tros ha mördat upp till 17 barn genom att lägga dem i en badbalja för att sedan lägga tunga objekt ovanpå barnet, bland annat en tvättbräda och en kolhink. Hon lämnade sedan rummet för att återvända ett par timmar senare och då finna barnet dött. Hilda brände sedan barnets kropp. Vid de tillfällen då hon inte hade tid att bränna kroppen grävde hon istället ner den.Hilda Nilsson
En änglamakerska var en kvinna som mot ersättning tog hand om fosterbarn och genom vanvård gjorde dem till "änglar", vilket innebar att hon skötte om dem så illa att de dog. Det kunde exempelvis göras genom misshandel eller svält. Så sent som på 1930-talet blev en änglamakerska i Stockholm åtalad och dömd för sin verksamhet. På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var barn utom äktenskapet en stor skam och ett socialt handikapp. Många barn föddes i smyg och lämnades direkt till fosterhem.


Det sägs att en prostituerad danska, känd för sitt våldsamma sinnelag, ska ha tvingats in i cell 5 och blivit utom sig av skräck. Det droppade blod från Hilda Nilssons tummade bibel och den mörkröda fläck som bildades på golvet såg precis ut som djävulens öga. Danskan tillfrisknade aldrig efter chocken, hon tillbringade resten av livet på dårhus.

/Markus

Här har ni mer information om Hilda Nilsson:

4 kommentarer: