Leta i den här bloggen

tisdag 13 december 2011

Zozzaby

Den här berättelsen är nedtecknad av den brittiske författaren Tom Slemen som skrivit flera böcker om lokala spökhistorier från sin hemort Liverpool. Denna berättelse är ett exempel på en sån spökhistoria som Slemen fått höra från en kvinna vars söner var med om en incident i deras hus i Liverpool.

En natt i december 2002 var bröderna Thomas, 13 år och Aron, 10 år, med om märklig händelse. Grabbarna som sov i en våningssäng och vaknade mitt i natten av ett otäckt ekande skratt.
De fick då båda se en delvis genomskinlig figur som stod i hörnet nära dörren till sovrummet. Figuren bar en konformad hatt, en vit pipkrage och en rödbrunfärgad clownkostym. Han stod där och skrattade medan han höll ena handen för magen och den andra pekande mot pojkarna som om det vore åt dem han skrattade. Hans ansikte var lömskt, den rödmålade näsan var lång och krokig och ögonen såg ut som de runda svarta ögonhålorna på en dödskalle. Kring spöket var ett svagt grönt sken som lyste upp rummet.

Pojkarna kände en märklig doft i rummet, en unken och söt doft. Den skrattande clownen gjorde en vinkande gest och just då fick bröderna mod att springa ut ur rummet trots att de var tvungna att passera spöket. När de gjorde detta skrattade clownen ännu högre.

De väckte sina föräldrar och berättade vad de hade varit med om. När de undersökte rummet fanns där inget spöke, men däremot fick även föräldrarna känna den märkliga doften som höll på att avta.

Det kom att dröja veckor innan pojkarna vågade sova i sitt rum igen. I slutet av januari var deras 4-årige kusin Adam på besök, och pga. Hans ringa ålder fick han aldrig höra clownen. Vid hans besök var bröderna på besök hos sin mormor och kände inte till att Adam var på besök.
En morgon under besöket berättade Adam för sin moster, mamman till Thomas och Aaron att han hade talat med ”en rolig man som hette Mr Zozzaby". Adam som älskade att rita, gjorde då en teckning av en clown med en stor näsa.

En man som bodde I huset under 50-talet då han var barn. Liksom Thomas och Aron hade han och hans bror som delade rum väckts av ett otäckt ekande skratt och då hade fått se grotesk clown.

Jag gick igenom en del gamla elektroniska register och scannade många gamla dokument för att får grepp om dessa märkliga berättelser. Jag upptäckte då att det faktiskt hade bott en clown I huset. Under tidigt 1900-tal bodde där den tjeckiske circusartisten Freddy Zozzaby. Hans namn Zozzaby kommer av det tjeckiska ordet ”zozabe” som betyder stor näsa. Fred Zozzaby's kännetecken var sin överdrivet stora näsa.
Men hur var det då med denna märkliga och söta doft? Mannen som bodde i huset på 50-talet berättade att när hans far avled så balsamerades hans kropp och hade sen en begravning med öppen kista.  När sonen tog sitt sista farväl kände han samma otäcka arom från sin fars döda kropp... Balsameringsvätska…
-----
Visst är detta en fenomenal spökhistoria, men jag har tyvärr lite svårt att köpa den. Inte själva händelsen, utan bakgrundsfaktan kring denna Zozzaby. När jag kollar runt så hittar jag inget som säger att zozabe översätts till stor näsa på tjeckiska, men det kanske finns något annat uttryck som är mer svårt att hitta i översättningsmotorer på nätet. Det finns få källor om denna berättelse och om clownen Zozzaby. "Få källor" är väl kanske lite att ta i, det finns inga alls. Tom Slemen säljer t-shirts med clowntryck till barn och vid produktbeskrivningen står:
Zozzaby is the name of a terrifying clown who appeared in the bedroom of two children in 2000 and scared them with his shrieking laughter. The ghost had haunted the house the kids lived in since the 1950s. Zozzaby was a weird clown in his day who tried to throw a bucket of petrol over an audience at a Liverpool theatre because they wouldn't laugh at him. His theatrical gimmick was his large pointy nose.
Varifrån kommer denna fakta? Det tråkiga med att vara källkritisk när det gäller spökhistorier är att man riskerar att helt förstöra spökhistorian vilket jag känner lite att jag har gjort nu... Sorry för det :)
/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar