Leta i den här bloggen

lördag 12 november 2011

DeadwoodTimothy Olyphant och John Hawkes
Just nu kollar jag på den fantastiska western-serien Deadwood från 2004 om gick i tre säsonger och var mycket välgjord och hade många intressanta karaktärer. Den utspelar sig i den laglösa guldgrävarstaden Deadwood 1876-1877 där många karaktärer bygger på verkliga personer. En av huvudkaraktärerna är Seth Bullock (Timothy Olyphant) som tröttnar på sitt liv som sheriff i Montana och beger sig, tillsammans med sin kompanjon Sol Star (John Hawkes), till Deadwood för att där livnära sig på att sälja hantverk åt guldgrävare och nybyggare. Visst är Olyphant bra som Seth Bullock, men jag tror inte att han ens kommer i närheten av den verkliga Seth Bullock som enligt historien var ganska "bad ass" kolla bara in hans mustasch så fattar ni:
Seth Bullock
Med en sån mustasch behöver man inga vapen

Samma dag som Bullock och Star anlände till Deadwood mördades den framstående revolvermannen Wild Bill Hickok av Jack McCall. Efter händelsen växte efterfrågan efter bättre lagstandard i Deadwood. Med tanke att Seth Bullock varit sheriff i Montana blev han det mest logiska valet som Deadwoods första sheriffen. Bullock tog sin post mycket seriöst och intressant nog lyckades han skärpa till det mycket ociviliserade samhället utan att behöva ha ihjäl någon. Han var som sheriff känd för att vara orädd och stenhård men rättvis och enligt källor behövde han inte ens bära revolver då hans stenhårda uppsyn räckte för att återställa eventuell oordning bland de skitiga guldgrävarna. Någon hade sagt om den nye sheriffen: "have a stare that could stop a gunfight."  Bullock hade t.ex. flera dispyter med
Al Swearengen (fantastisk rollprestation av Ian McShane i serien) innehavare av bordellen Gem Theater.

Bullock och Star's hantverkshandel brann ner 1894 och hellre än att bygga nytt så lät de bygga Deadwoods första hotell på samma plats. Bullock Hotel finns fortfarande kvar men används numera som casino. På ålderns höst åkte Bullock på tjocktarmscancer och avled slutligen den 23 september 1919, i sitt hem vid 28 Van Buren Street i Deadwood. Han blev 70 år gammal.

Många besökare, anställda och turister påstår att de har sett Seth Bullocks spöke i det gamla hotellets lokaler. Flera har också känt beröring eller har hört en mansröst  kalla på dem vid namn.
Personalen har sett hur tallrikar och glas ha skallrat som om det hade varit jordbävning och en del har även sett dessa kastas av borden av osynliga krafter. Belysning har stängts av och på, föremål förflyttar sig på egen hand, duschdraperier öppnas och stängs av sig själva. Andra har hört visslingar i de tomma korridorerna och ljudet av stövlar med sporrar går över golven. Trasiga klockor klämtar plötsligt när klockan slår heltimme. 
Bullock Hotel 1896 och 2006

En av de mest spridda historier om Bullocks spöke handlar om en ung pojke som bodde på hotellet med sina föräldrar. Pojken vandrade bort från sina föräldrar och gick vilse på det stora hotellet. Turligt nog träffade den förtvivlad pojken på en snäll cowboy som lugnade honom och hjälpte honom tillbaka till sitt rum. När familjen checkade ut från hotellet nästa dag pekade pojken på ett porträtt som hängde på väggen. Det var mannen som hade hjälpt honom. Det var ett foto av Seth Bullock.

Det verkar som att gamle Bullock är på plats för att se till att medarbetare sköter sina jobb då aktiviteterna ofta sätter igång då de anställda tar rast. Guidade ”spökturer” hålls regelbundet på hotellet som under åren har besökts av många spänningssökare, spökjägare samt skeptiker som vill bli överbevisade.

/Markus

Se även Unsolved Mysteries - Bullock's Deadwood:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar