Leta i den här bloggen

tisdag 18 oktober 2011

Huvudlösa spöken


Varje julnatt vandrar en huvudlös vålnad genom stadens gator. Det är borgmästaren Nils Pedersen Humble som halshöggs på 1600-talet. Han börjar sin vandring från kyrkan där han varit med i de dödas julotta, sen förbi gevärsfaktoriet och vidare längs Hantverkaregatan. Humble avrättades för att han slagit ihjäl en mjölnarhustru 1634.


När jag letar mer information om den här snubben så… hittar jag ingen information. Men detta behöver väl inte betyda att han inte har funnits, eller? Jag har nu, efter en timmes sökande, bestämt mig för att låta ovanstående påstående vara ”sant”. Det blir bäst så och spökhistorian får bestå.

Kanske är det lite fånigt med en snubbe som glider runt på byn utan huvud, men… när man tänker efter lite… fantiserar… visst vore det läskigt?
Det är något visst med huvudlösa spöken, kanske inte bara pga. principen att de är huvudlösa utan då de ofta är hämndlystna avrättade personer som går igen. Ett argsint spöke utan huvud är ju inget man gärna vill möta i en mörk gränd.
En av många avrättade personer som sägs spöka är Ann Boelyn som på morgonen den 19 maj 1536 avrättades dömd för äktenskapsbrott, incest och högförräderi.
Ett antal personer har påstått sig ha sett Annes Boelyn’s spöke på platserna Hever Castle, Blickling Hall, Salle-kyrkan, Tower of London och Marwell Hall. År 1864 var generalmajor JD Dundas inkvarterad i Tower of London. När han tittade ut genom fönstret i sitt kvarter, märkte han en vakt nedanför på gårdsplanen, framför den bostad där Anne hade suttit fängslad. Vakten betedde sig besynnerligt, det såg ut som att han försökte konfrontera en obehörig som Dundas beskrev som ”en vitaktig, kvinnofigur som tycktes sväva mot soldaten." Vakten svimmade men tack vara Dunda’s vittnesmål räddades vakten från ett fängelsestraff för att ha svimmat i tjänsten.

Kanske finns det någon som varit i Tower of London och sett Ann Boelyn med sitt huvud… instoppat… under armen?


I sagans värld har vi ett populärt spöke utan huvud, Den huvudlösa ryttaren i "The Legend of Sleepy Hollow", skriven av den amerikanske författaren Washington Irving. Berättelsen har filmatiserats många gånger, bland annat av Tim Burton 1999 där Christopher Walken spelar spöket.

Burtons version är löst baserad på origianlberättelsen från 1820 som utspelar sig omkring 1790 i byn Sleepy Hollow. Den berättar historien om Ichabod Crane, en mager, gänglig, och extremt vidskepliga skollärare från Connecticut (inte direkt som Johnny Depp). En natt när Crane lämnar en fest möter han den huvudlösa ryttaren vilken är klädd som en soldat från någon av de amerikanska inbördeskrigen. Enligt legenden så ska han ha fått huvudet bortskjuten av en kanonkula som "rider ut till platsen för slaget i nattliga jakt på sitt huvud".

Ett spöke i en annan saga som kanske inte är lika otäckt är "Nästan huvudlöse Nick" i J.K Rowling's Harry Potter-berättelser. Nästan Huvulöse Nick är Gryffindors elevhemsspöke, och hette som levande Sir Nicholas de Mimsy-Porpington. Vid sin avrättning 31 oktober 1492 fick han sin hals nästan helt kapad (45 hugg i halsen), men är inte tillräckligt halslös för att få gå med i organisationen De huvudlösa jägarna. När Sir Nicholas firar sin femhundrade "Dödsdag" i Hogwarts fängelsehålor blir han vän med Harry Potter. Det är hans dödsår som gett grunden åt tidslinjen över datum i Harry Potter. I filmerna spelas rollen av John Cleese.


/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar