Leta i den här bloggen

torsdag 1 september 2011

The Stanley HotelStanley Hotel


Året var 1974. Efter att ha skrivit Carrie och Salems Lot, som båda utspelar sig i Maine behövde Stephen King lite ny inspiration inför sitt nya projekt. Omkring halloween ville paret King ha en liten weekend för sig själva och fick då tipset av lokalinvånare att ta in på Stanley Hotel. Paret kom dit just som hotellet skulle stängas för lågsäsongen nästkommande dag vilket innebar att Stephen och Tabitha var de enda två gästerna på hotellet den natten. De checkade in och fick rum 217 som sades vara hemsökt.


Grundstommen till det nya projektet The Shining var igång i Stephen Kings tankar. I boken som släpptes 1977 möter vi Jack Torrance med familj som ska övervintra på Overlook Hotel i Klippiga bergen där han ska jobba som vaktmästare under vintern då de kommer att vara helt isolerade från omvärlden…


1906 startade byggprojektet som skulle komma att bli Stanley Hotel i Estes Park i Colorado. Tre år senare öppnade affärsmannen Freelan Oscar Stanley (1 juni 1849 - 3 oktober 1940) sitt luxuösa hotell som skulle komma att besökas av många rika och berömda personer. Förutom detta pampiga hotell så var Stanley även känd för att, tillsammans med sin tvillingbror Francis Edgar Stanley (1 Juni 1849 – 13 July 1918), vara ägare till Stanley Motor Carriage Company som tillverkade ångbilar vilket var föregångare till dagens bilar.


Idag är Stanley Hotel är ett av USA:s mest kända hotell, mycket pga. att det anses vara hemsökt. Många spöklika händelser har rapporterats, främst i balsalen där kökspersonalen har hört ljud som om det skulle ha varit en fest i balsalen, men när de har gått dit och tittat så har det inte varit en levande själ där… I lobbyn har en del hört någon spela på pianot i balsalen, men när de har tittat vem som spelar så har pianot stått orört.
Anställda hävdar att det är Fru Stanley, den fordom pianospelande Flora Stanley som spelar för dem.


Även Stanley själv besöker gärna sitt gamla hotell ibland och kan då ses vid biljarden eller i lobbyn där han gärna vistades under sin levnadstid. Vid ett tillfälle under en guidad tur ska flera personer ha sett Stanleys spöke framträda bakom en av hotellgästerna. Barpersonalen har berättat att de har sett honom vandra genom baren och ut genom köket för att därefter försvinna i tomma intet.


Lobbyn då och nu
Rum 407 är ett av flera rum som sägs vara särskilt hemsökt. Detta rum ska en gång ha gästats av Lord Dunraven, som ägde marken innan Stanley. Enligt uppgifter så föredrar lorden att stå i hörnet av rummet i närheten av badrumsdörren. Vid ett tillfälle så hade gäster som bott i rummet sett hur en lampa i just det hörnet slås av och på flera gånger. Medan ljuset var av, sa de till spöket att de visste att han var där och sa då att de bara skulle bo där två nätter och bad honom vänligen att slå på ljuset igen. Ljuset tändes igen. Men senare när ljuset var avstängd och de försökte sova så stördes de av ljudet från den närliggande hissen som for upp och ner med jämna mellanrum trots att ingen var i den. Vid andra tillfällen har ett spöklik ansikte setts titta ut genom fönstret i rummet 407 trots att rummet varit obokat. Flera gäster ska även ha hört ljud av lekande barn, både i och utanför rum 407.

En person var på en guidad spöktur på hotellet och knäppte detta foto alldeles utanför hotellet. Som du kan se så tittar ett litet barn ut. Barnet ser suddigt ut vilket är märkligt eftersom fönstret är öppet. Den person som tog fotot ringde hotellet för att undersöka saken och fick svaret att det i detta rum nr 1211 vid den aktuella tidpunkten hyrdes av en ensam gäst, en man som var på konferensresa. Se själv och bedöm, är detta ett spöke?
Affiliator.com
HotelSpecials.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar