Leta i den här bloggen

onsdag 14 september 2011

Spökskepp

"Do you fear death? Do you fear that dark abyss? All your deeds laid bare? All your sins punished? I can offer you…an escape..."


Davy Jones i Pirates of the Caribbean

Nu, mina vänner, så ska vi prata om spökskepp. Begreppet kan betyda lite olika saker, en betydelse är båt eller fartyg som upptäcks driva omkring ute på vattnet, men där besättningen dött eller försvunnit. Men det vi ska prata om är ju såklart spökskepp, dvs. fartyg som ”går igen”. Ett av de mest kända spökskeppen är Den flygande holländaren som vi bl.a. känner igen från Pirates of the Caribbean-filmerna, ni vet skeppet vars kapten är den ondskefulle Davy Jones.

Davy Jones's Locker, av John Tenniel, 1892

Förr pratade sjömännen om ”Davy Jones Locker”vilket helt enkelt är en benämning för havets botten. Man menade då att drunknade sjömän skickades till ”Davy Jones Locker”. Många tror att namnet Davy Jones är ett av djävulens många smeknamn. I filmerna är Davy Jones kapten på ”Den flygande holländaren” vilket är ett spökskepp vars historik ser olika ut beroende på vem som berättar. Men om man ser till den holländska versionen så var det en skogstokig kapten vid namn Vanderdecken som vid flera tillfällen försökte att runda Godahoppsudden, udden som förr i tiden kallades ”stormens udde” utan att lyckas.

Enligt legenden så skulle han till sist svurit att han skulle lyckas oavsett om Gud eller djävulen stod emot honom. Gud tolererade inte sådan hädelse utan dömde omedelbart kaptenen och hans skepp att i evighet segla på världshaven.
The Flying Dutchman av Albert Pinkham Ryder c. 1887
 I England finns det legendariska segelfartyget Lady Lovibond som den 13:e februari 1748 förliste på Goodwin Sands, utanför Kents kust i sydöstra England. Det sägs att hon kommer tillbaka vart femtionde år som ett spökskepp.

Enligt legenden så hade kaptenen nyligen gift sig och firade hade därför lite festligheter under däck. Trots att man på den tiden var mycket vidskeplig så hade kaptenen med sin fru, trots att man trodde att det betydde otur att ha en kvinna ombord. Enligt legenden var förste styrman John Rivers förälskad i kaptenens fru som blev fullkomligt skogstokig av svartsjuka. Han tog en bit av relingen och slog ihjäl styrman. Han tog sedan rodret och styrde fartyget mot Goodwin Sands där det sägas att minst 2000 fartyg har förlist. Alla ombord omkom.

Femtio år senare hade man från två fartyg sett spökskeppet, den ena var av Edenbridges kapten James Westlake och det andra var ett fiskefartyg. Dessa vittnade om att de hade sett ett skepp som hade gått på grund och hade då skickat ut livbåtar för att rädda överlevande. Men väl där så var skeppet borta. 1948 ska Kapten Bull Prestwick ha sett skeppet som hade ett spöklikt grönt sken. Tyvärr finns det inte några observationer från 1998 så vi får vänta till nästa gång, den 13:e februari 2048.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar