Leta i den här bloggen

lördag 13 augusti 2011

Fängelsespöken

Just nu kollar jag på tv-serien Oz som utspelar sig i fängelsemiljö, en mycket bra serie som jag varmt rekommenderar. Jag förmodar att seriens skapare Tom Fontana hade Alcatraz i tankarna när han uppfann "Oswald Maximum Security Correctional Facility". Jag tror att de flesta har hört namnet Alcatraz och för er som inte vet vad detta rör sig om så ska jag nu berätta.

Alcatraz var ett fängelse på ön Alcatraz Island innanför Golden Gate vid San Francisco. Till en början, i mitten av 1800-talet, var ön en anläggning för militären men blev 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelser på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. Fängelset stängdes 1963 men står kvar än idag och kan besökas av turister. Alcatraz är även känt för en rad kända gansters däribland Al Capone, Under de år som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset, 15 av dessa dog under sina flyktförsök, bland andra "Doc" Barker som sköts av vakter när han och två andra fångar försökte rymma 1936.

Al Capone, George "Machine-Gun" Kelly, Alvin Karpis och Arthur "Doc" Barker.


Ni som har sett fängelsefilmer eller tv-serier känner säkert igen ”The hole” vilket är en isoleringscell för fångar som missköter sig allvarligt. Alcatraz egna ”The Hole” ligger på bottenvåningen i Cell Block D. De fick där inte ha några kläder och cellen innehöll endast ett handfat, toalett och ett litet ljus. De fick en madrass men bara på natten och det var omedelbart avlägsnas på morgonen för att säkerställa kontinuerlig obehag. På 40-talet rapporterades det av flera väktare att en figur hade setts vid olika tillfällen på Block D. Uppenbarelsen sågs vid flera tillfällen och fångar hävdade även att de hade blivit attackerade av en man med lysande ögon. Detta avfärdades av väktarna då de fångar som befann sig i isoleringscellen en tid ofta drabbades av hallucinationer. En natt skrek en intagen att han höll på att bli attackerad av mannen med lysande ögon, men ignorerades av vakterna. Tillslut tystnade skriken. Dörren till sin cell öppnades på morgonen och den intagne hittades död med ansiktet förvridet i en hemsk grimas med handavtryck synliga runt halsen…


Jag läste någonstans att det sägs att Al Capone spökar på Alcatraz men jag är skeptisk då samma källor säger att han dog i fängelset vilket inte stämmer. Al Capone frigavs 1936 efter att ha avtjänat sitt straff. Han var då sjuk i syfilis och mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. Den 25 januari 1947 avled Al Capone i sitt hem i Miami omgiven av sin familj. Däremot finns det uppgifter om att Capone själv skulle ha upplevt oförklarliga händelser i sin cell i ett annat fängelse, Eastern State Penitentiary i Philadelphia som var under användning mellan 1829-1971.


Från maj 1929 till 17 mars 1930 satt Capone inne för olaga vapeninnehav. Förutom spökerier så hade gangsterbossen det ganska bra på Eastern State då han genom mutor kunde leva relativt lyxigt med antika möbler och en radio m.m. Al Capone hävdade att han var hemsökt av Al Kachellek alias James Clarks spöke som var en av de som mördades i ”The Saint Valentine's Day massacre” 1929, ett dåd som Capone låg bakom. Medfångar har berättat hur Capone varje natt skrek saker som "Jimmy, leave me alone Jimmy!". 
"Jimmy" Clark
En av de mest populära spökhistorierna är den om en låssmed vid namn Gary Johnson som var på fängelset att göra en del restaureringsarbeten på en gammal celldörr på block 4, han hade i uppdrag att ta bort ett 140-årig ​​lås när en massiv kraft övervann honom så starkt att han var oförmögen att röra sig. Enligt vad som sägs så ska Johnson ha sett en stor, svart skugga komma ur en närliggande cell för att sedan fara in genom cellen mitt emot. Senare ska man ha sett ångestfyllda ansikten dyka upp på cellväggen.


Flera turister och anställda på fängelset som numera är ett museum, har hört gråt, fnissade och viskade som tycks komma inifrån fängelsemurarna...
Affiliator.com

2 kommentarer:

  1. Typ superläskigt och supercoolt. Där skulle man inte vilja tillbringa en natt...

    SvaraRadera
  2. Vet att jag är nästan 6 år sen men jag har varit där på en natt-guide. Det var sannerligen läskigt men jag visste inte att folk trodde att det var hemsökt när jag beskökte det.

    SvaraRadera