Leta i den här bloggen

söndag 17 juli 2011

Spöken i olika nyanser

Vita frun är ett av Stockholms slotts mest kända slottsspöken, Enligt folktron skulle Vita Frun, så fort hon dök upp, förebåda att någon i den kungliga familjen skulle dö. Hon lär vara högväxt och bär en vit sidenklänning, bara prasslet från hennes klänning hörs när hon närmar sig.
Men det är inte bara på Stockholms slott som hemsöks av vita fruar. Faktum är att denna typ av spöken finns på olika platser över hela världen och är oftast ett spöke efter en kvinna som blivit svårt sviken av sin partner och dött en tragisk död, många av dessa sägs, liksom Vita frun på Stockholms slott, varsla om någons död.

Vita frun på Stockholms slott har en manlig "kollega" nämligen Grå gubben som brukar hålla till i källarresterna av det gamla Slottet Tre kronor. Han anses vara en slags skyddsande som vakar över slottet och kan förutspå framtiden. Några menar att det är självaste Birger Jarl som går vakt.

I East Anglia i England har vi den tidigare nämnda spöket "the Brown Lady" som håller till på herrgården Raynham Hall.
Den bruna damen sägs vara Dorothy Walpoles som var syster till en tidigare premiärminister i England, Sir Robert Walpole. Dorothy växte upp i East Anglia i slutet av 1600-talet tillsammans med Charles Townsend, en ung man som var arvinge till en stor förmögenhet. Charles och Dorothy förälskade sig i varandra, men hennes far ville inte låta dem gifta sig. Efter några år gifte sig Charles med en annan, och Dorothy flyttade till Paris. När Charles hustru dog flyttade Dorothy tillbaka till East Anglia och år 1712 gifte hon sig med Charles. De flyttade in på Raynham Hall och var under en tid lyckliga. Men så fick Charles veta hur Dorothy levt i Paris. Vild av svartsjuka stängde han i henne i ett litet rum på herrgården och isolerade henne helt från omvärlden. Kort tid därefter dog Dorothy av smittkoppor men enligt ryktet i trakten skulle hon ha mördats av sin man. Snart därefter började hennes spöke visa sig i korridorerna på Raynham Hall klädd i brunt med uppsatt hår och med grå och förvridna anletsdrag.

År 1786 skrämde hon den engelske kungen Georg III som övernattade på Raynham Hall. Hon dök ljudlöst upp vid sidan av hans säng och stod och stirrade på honom. Det sägs att kungen efter detta sprang runt i korridorerna och gav alla order om att stiga upp så att han kunde lämna slottet fortast möjligt.
Under 1800-talet bytte den bruna damen långsamt utseende. Där hennes ögon tidigare suttit gapade nu endast ett par mörka hål.
I Kalifornien, USA har flera personer uppgett att de sett en mystisk kvinna klädd i blått dyka upp för att sedan försvinna i tomma intet. The Blue Lady har setts omkring The Moss Beach Destillery Cafe i Moss Beach. Robert Stack (Unsolved Mysteries) berättar mer:

Affiliator.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar