Leta i den här bloggen

måndag 27 juni 2011

Verklighetens Rose Red - Winchester Mystery House

Winchester Mystery House
Om ni liksom jag är är barnsligt förtjusta i skräckfilmer så blir ni nog minst lika förtjusta av att få känna till det faktum att Stephen Kings spökhus Rose Red bygger på det verkliga spökhuset "The Winchester House" i San Jose, Kalifornien.

Husets första ägare var Sarah Winchester, den kände vapenmakaren William Wirt Winchesters änka som 1884, tre år efter makens död lät bygga detta pampiga hus.
1866 blev ett smärtsamt år för paret Winchester då deras nyfödda dotter Annie dog. Sarah gick ner sig ordentligt efter detta och det skulle dröja länge innan hon hon kom på fötter igen. Paret fick inga fler barn än lilla Annie som knappt blev en vecka gammal. 1881 dog maken i tuberkulos vilket gjorde att Sarah ärvde posten som delägare av Winchester Repeating Arms Company vilket gav henne en stadig inkomst på 1000 dollar per dag.

Dock kunde inte hennes nya förmögenhet göra henne det allra minsta lycklig då hon ännu mådde dåligt över sin dotters och makens bortgång. En vän till Sarah föreslog att hon skulle kontakta ett medium i ett försök att ge hopp. "Din make är här" sade mediet och beskrev William för Sarah, "han säger att det ligger en förbannelse över Winchesterfamiljen vilken var orsaken till hans och Annies död och att den snart kommer att drabba dig. Förbannelsen är ett resultat av alla de tusentals som dött på grund av Winchesters vapen och vars själar nu är ute efter hämd". Mediet informerade Sarah om att hon skulle sälja sin nuvarande bostad och söka sig mot solnedgången, maken skulle guida henne och när hon hon hittat sitt nya hem i väst så skulle hon bli varse om det. "Du måste starta ett nytt liv och bygga ett hus för dig och alla dödsoffer" sa mediet "du måste alltid bygga på detta hus för att få leva, slutar du bygga så dör du.".

Äkta medium eller ej, att tilldela en person sådan information är sjukt vidrigt, Sarah var redan mentalt förstörd och behövde verkligen inte detta. Detta att hon inte ska sluta bygga känner vi igen från Rose Red:

Ellen Rimbauers spöke med en hammare i handen som uppmanar Steven att "joina klubben":
"Stevie. Great-grandboy. Take it. You wanted it then and you want it now. Take it, or you'll want it forever. You'll dream of it in your sleep. Take it. Help me. Help us. Help Rose Red! Help us build!"

Sagt och gjort, Sarah sålde sin bostad i New Haven och flyttade till Kalifornien och The Santa Clara Valley 1884. Här fastnade hon för ett byggprojekt som hon fastnade för. Huset som höll på att byggas tillhörde en Dr. Caldwell. Rik som hon var övertalade hon honom att sälja den 162 tunnland stora tomten. Huset som höll på att byggas skulle ha sex rum men när Sarah tog över slopades de gamla planerna och hon anlitade nya arbetare som i de kommande 36 åren kom att bygga till och bygga om. 22 snickare jobbade året runt, dygnet runt. Det låter illa men jag gissar att de fick sjukt bra betalt.

Hon var mycket hemlighetsfull över sina planer, anställde ingen arkitekt utan gjorde alla husets ritningar själv. De olika bygglagen fick heller inte veta vad de andra gjorde , ibland möttes de mitt i två trappkonstruktioner, eller så byggde ett bygglag en vägg bakom en dörr någon av de andra satt dit. Huset fylldes av lönngångar, blinddörrar, trappor som slutar i taket, andra trappor som går in i sig själv, allt för att andar och människor inte skulle kunna komma ikapp henne. Sarah själv flyttade ständigt runt i huset och använde endast ett rum dagligen. Det var ett rum där hon ensam höll sina seanser och ingen annan beträda rummet. Detta seansrum har en ingång men tre utgångar, två som inte leder någonstans och en som går genom ett skåp ut i resten av huset.


Fram till en jordbävning 1906 hade huset haft sju våningar men efter denna hade den "bara" fyra. Idag har huset ca 160 rum, varav 40 sovrum och två balsalar. Huset har även 47 öppna spisar, 10000 fönster, 17 skorstenar, två källare och tre hissar. Det som är mest egendomligt med huset och som kan kopplas till Rose Red är det att det finns dörrar och trappor som inte leder någonvart, så även egendomligt byggda rum och hallar som mer eller mindre liknar de som finns i "Lustiga huset". Man tror att detta beror på att Sarah trodde att detta skulle förvilla spökena.

Den 4 september 1922 avled den 83-åriga Sarah Winchester och lämnade det, för alltid ofärdiga huset, till sitt öde. Idag ägs huset av Winchester Investments LLC och är ett av Världens största spökhus som lockar turister, journalister och spökjägare från hela Världen.

Affiliator.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar