Leta i den här bloggen

söndag 19 juni 2011

Sihuanaba


Jag diskuterade spökhistorier med en arbetskamrat, en sagolikt vacker kvinna från El Salvador, som berättade om spökhistorier hon fick höra som barn, en figur som hon ofta fick höra berättelser om var La Siguanaba vilket är en återkommande karaktär i El Salvadors folksägner.

Enligt legenden var denna karaktär från början en kvinna från landsbygden som kallades Sihuehuet (vacker kvinna) som genom sin charm och en häxbrygd lyckades lura prinsen Yeisun att gifta sig med henne. När Yeisun var ute i krig hade hon ett flertal olika kärleksaffärer vilket ledde till att hon fick sonen Cipito. Hon brydde sig inte om sin son utan föredrog att strunta i pojken för att i stället få vara med sina älskare.

För att överta tronen blandade hon ihop ett gift som hon skulle ge Yeisun vid en fest. Detta fungerade enligt planerna, bara det att Yeisun inte dog på fläcken utan förvandlades till ett gigantiskt monster med två huvuden som gick bärsärkargång och hade ihjäl festens deltagare. En vakt slogs tappert med monstret och lyckades till slut döda det. När Yeisuns far Tlaloc fick reda på hur det verkligen låg till blev Sihuehuet fördömd av guden Teotl, hennes nya namn skulle komma att bli Sihuanaba (avskyvärd kvinna), vid första ögonkastet skulle man se henne som en vacker kvinna och följa med henne till hennes gömställe där hon visade sitt rätta jag, dvs en fruktansvärd styggelse. Hon fick endast hålla till ute på landsvägen där hon brukade visa sig om nätterna för ensamma män på resande fot. Hon letar ständigt efter sin son Cipito som även han blev fördömd att vara pojke för evigt.

Även Cipito är en populär figur i centralamerikas folksägner. Han omnämns oftast som en tioårig pojke med en stor mage bärnades en stor hatt. Efter att ha blivit fördömd av guden Teolt blev han inte bara tvungen att spendera en evighet som pojke utan dessutom med bak-och framvända fötter som en påminnelse om hans föräldrars snedvridna kärleksaffär. Enligt berättelser så har bönder sett barnfotspår på sina marker, när de har försökt följa fotspåren har de gått vilse pga de bakvända fotstegen.
Affiliator.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar