Leta i den här bloggen

måndag 20 juni 2011

moderna spökmyter

Hur uppstår en spökhistoria? Jag antar att det börjar med att någon berättar en spännande historia som sedan går vida från mun till mun och på vägen får olika nya infallsvinklar. En ruskig händelse från verkligheten kan mycket väl skapa ruskiga berättelser från fantasin. Ett kultförklarat exempel på detta är filmen "motorsågsmassakern" från 1974 som är inspirerad av den amerikanske seriemördaren Ed Gein (1906-1984). När polisen gjorde husrannsakan i Geins hus fann man bland annat avhuggna huvuden på sängstolparna i sovrummet, skinn som han gjort till lampskärmar, kranier som gjorts till soppskålar, ett mänskligt hjärta, en ansiktsmask tillverkad av riktigt ansiktsskinn hittades i en papperspåse, ett halsband av människoläppar, en kappa gjord av en vagina och bröst som han sytt ihop samt andra saker tillverkade av mänskliga kroppsdelar. På filmens omslag har det alltid stått "bygger på verkliga händelser" vilket inte är hela sanningen men ändå ett effektivt sätt att skrämma upp publiken, en ruskig berättelse om gravskändare har skapats utifrån verkliga händelser.


Finns det då spökhistorier som har skapats på liknande sätt? Visst har de det, även om det i de allra flesta fall bygger på en uppdiktad grundhistoria. Flera av er kommer kanske ihåg 80-talskomedin "Tre män och en baby". I en scen i filmen där Jack (Ted Danson) får besök av sin mamma som vill träffa Mary (babyn) så kan man se något som ser ut som en pojke som står dold i bakgrunden. Denne "spökpojke" skapade ett rykte om en spökpojke som hemsökte lägenheten där scenen spelades in. Detta var såklart bara båg då scenen var inspelad i en filmstudio. Men hur var det då med spökpojken? Faktum var att detta var en kartongbild föreställande Jack iklädd smoking, denna bild kan man se i scenen där Marys mamma kommer för att hämta henne.

En spännande spökhistoria hade skapats för flera av er som jag nu kanske har förstört genom att berätta sanningen som faktiskt är otroligt tråkig för visst hade det varit spännande med en spökpojke fångad på film?

En annan spökhistoria som har skapats är boken som blev film med femtioelva mer eller mindre bra uppföljare, nämligen "The Amityville Horror" eller "Huset som gud glömde" som var den svenska titeln på originalfilmen från 1979. I denna "verklighetsbaserade" spökskräckis möter vi familjen Lutz som flyttar in ett hus där en familj blev mördad året innan. Filmen utspelar sig under familjen Lutz 28 dagar i det hemsökta huset innan de blev tvugna att fly.

Berättelsen bygger på ett verkligt mordfall som ägde rum i Amityville på 112 Ocean Avenue i december 1974. På natten
Ronald DeFeo Jr. sköt ihjäl hela sin familj medans de låg och sov. Mordoffrena var Ronalds far Ronald DeFeo, Sr., mamma Louise DeFeo och hans yngre syskon Dawn 18 år, Allison 13 år, Marc 12 år och John Matthew 9 år gammal. Alla hade de blivit skjutna med ett gevär av märket ".35 caliber lever action Marlin 336C" omkring klockan tre på morgonen. Föräldrarna hade blivit skjutna två gånger medans syskonen blev skjutna med varsit skott. Mamman Lousie och Allison var de enda som hade vaknat till innan de blev ihjälskutna. Familjen ligger begravd på Saint Charles Cemetery i Farmingdale, New York. Ronald DeFeo Jr. idag 58 år gammal,befinner sig på fängelset Green Haven Correctional Facility i New York på sex livstidsdomar (25 år) till livstid. Alla hans ansökningar om nåd har avslagits. Ronald påstod att han hörda mystiska röster som ledde honom till att begå det hemska mordet.

Året efter mordfallet, i december 1975 flyttade George och Kathy Lutz med deras tre barn in i huset. De påstod att de blivit terroriserade av paranormala fenomen som skapats av huset. Det finns en del kontrovers kring hur exakt händelserna skildras i boken. Dock har man ändrat adressen på huset för att hålla nyfikna turister borta. De karaktäristiska kvartscirkelformade fönstren på övervåningen har ändrats till rektangulära.

Detta är en fantastisk spökhistoria som förmodligen inte är sann, men visst vore det coolt? Jag tror dock att den enda sanningen är det hemska mordet som begicks av en psykiskt störd person. De enda spökena i denna berättelse är Ronald DeFeo Jrs hjärnspöken samt alla snokande journalister som vägrar låta husets nya ägare vara ifred.

Jag tror med all säkerhet att spökhistorierna var bättre förr i världen då berättelsernas bakgrund inte gick spåra på samma sätt vilket behöll mystiken.
Affiliator.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar