Leta i den här bloggen

onsdag 22 juni 2011

Kända spökfotografier

Detta fotot togs 1936 i Raynham Hall i England. Porträttet av "the brown lady" (den bruna damen) är troligtvis ett av de mest omstridda och kända spökfotografiet. Ryktet säger att spöket på Raynham Hall är Lady Dorothy Townshend som levde där under tidiga 1700-talet.
Fotot togs av två välkända fotografer som gjorde ett fotojobb för en tidning, och har undersökts av experter som inte hittar några bevis för att fotot är manipulerat.


År 1959 besökte Mable Chinnery sin mors grav. Mable tog ett par fotografier på graven, och sedan ett par bilder på sin man som väntade i bilen. När filmen framkallades syntes inte bara mannen som satt i framsätet, bakom honom skymtades en person med glasögon som definitivt inte suttit i bilen vid fototillfället. Mable Chinnery svor att det var hennes mor som fångats på bild.Freddy Jackson var en mekaninker under första världskriget i Royal Air Force. Under en olycka 1919 då en flygplanspropeller träffade honom avled han. Två dagar senare ställde hans skvadron upp för att fotograferas, och på bilden fastande även Freddys ansikte bakom en kamrats axel. Ansiktet identifierades av hans kamrater som absolut var säkra på att det var Freddy.
November 1995 startade en stor brand i rådhuset i Wem Town Hall, och brann ner till grunden. Medan brandmännen arbetade för att släcka elden fotograferade Tony O'Rahill det brinnande huset. En av bilderna han fick visade tydligt en liten flicka i ena dörrhålet. Ingen hade sett en sådan på platsen, och bilden undersöktes av experter som ansåg att bilden var helt äkta. Flickan säga vara spöket efter 14-årig Jane Churm som råkade starta en brand 1677 som förstörde mer än 500 byggnader i staden och där många förolyckades.

Visst är det intressant med spökfotografier? Det är svårt att veta om det handlar om riktiga spöken men visst är de spännande? Söker man via google efter spökfoton så hittar man oftast "orbs", orber är ljusfenomen som ibland uppträder på fotografier eller film.
Orber är stora oskärpecirklar som uppkommer då damm, vattendroppar, insekter etc. hamnar kraftigt ur fokus. För att framträda måste de vara mer upplysta än bakgrunden, vilket är ett vanligt resultat av att använda blixt i mörka utrymmen. Många vill också tro att detta handlar om Energi som dras från en källa (såsom elledningar, värmekällor, människor...) så att en ande kan manifestera sig. Anden i fråga kanske inte ens är medveten om detta. Det skulle kanske kunna förklara varför orbs är runda klot – energi som förflyttas på detta vis torde anta en sådan form.

Själv tar jag orber med en nypa salt, dels för att jag inte tror att det hanslar om något övernaturligt och dels pga av att dessa foton helt enkelt är tråkiga, tacka vet jag de fyra första fotografierna, äkta eller ej, så är de otroligt spännande och betydligt mer intressanta!
Affiliator.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar